RASPAD JUGOSLAVIJE

Zapisi njemačkog ambasadora: Vuk Drašković tražio da se ne dira BiH

Vuk Drašković oštro kritikuje Slobodana Miloševića, ali u osnovi, između njih dvojice teško da ima bilo kakvih razlika kada se radi o ključnim stavovima

Vuk Drašković. Mitar Mitrović/RAS Srbija

N. Aj.

1.2.2022

"Vuk Drašković oštro kritikuje Slobodana Miloševića, ali u osnovi, između njih dvojice teško da ima bilo kakvih razlika kada se radi o ključnim stavovima."

Ova rečenica stoji kao zaključak tajnog raporta koji je Hansjerg Ajf, tadašnji ambasador Njemačke u Beogradu, poslao centrali u Bonu nakon jednog ručka sa liderom SPO 17. aprila 1991. godine.

Ajf je ovaj izvještaj poslao svom ministarstvu vanjskih poslova pod oznakom "samo za zvaničnu upotrebu", a sada ga je prenio poznati novinar Mihael Martens na svom Twitter nalogu, najavljujući veliki serijal "Frankfurter Algemajne cajtunga" o "deklasifikovanim njemačkim dokumentima koji svjedoče raspadu Jugoslavije i svemu onome što se na ovim prostorima dešavalo tokom devedesetih".


"Milošević i Tuđman su boljševici"

Ajf je u izvještaju prepričao najvažnije detalje razgovora koji je sa Draškovićem vodio tokom ručka. Izvještaj je poslao nadređenom ministru u Bon već sljedećeg dana, a kako se navodi, "ono što u njemu piše čitano je sa velikim interesom sudeći prema bilješkama koje su izvučene. Drašković je tada govorio o Miloševiću i Tuđmanu, raspadu SFRJ, ratu koji je tek počinjao, sudbini Srba u Hrvatskoj, Kosova u Srbiji, rješenju za Bosnu i Hercegovcinu ali i vezama sa Karađorđevićima.

Slobodan Milošrević. Arhiv

"Drašković smatra da Jugoslaviju treba sačuvati, jer je miran raspad države nemoguć. Miloševića i Tuđmana naziva boljševicima. Za Miloševića kaže da Srbe u Hrvatskoj podstiče na agresiju i pobuđuje u njima jake emocije."

Lider SPO rekao je, sudeći prema Ajfovom izvještaju, da Srbi u Hrvatskoj treba da uživaju "kulturnu autonomiju", istu kakvu treba da imaju i manjine u Srbiji, uz poštovanje najviših standarda EU.

"Drašković je naglasio da Bosna i Hercegovina mora ostati netaknuta, dok Kosovu treba dati status po ugledu na Južni Tirol u Italiji, ali da ne treba da bude nezavisno".

Veze sa Karađorđevićima

Ajf je u izvještaju naveo šta mu je Drašković pričao i o vezama sa prijestolonasljednikom Aleksandrom Karađorđevićem i prenio mu neke njegove stavove.

"Rekao je da je sa princem pričao u Londonu i da mu je on rekao da će, ukoliko postane kralj Srbije ili Jugoslavije, uspostaviti vezu sa Kosovom i Albanijom, kakva postoji između Južnog Tirola i Austrije".

Aleksandar Karađorđević. Marko Đoković/RAS Srbija

Na kraju, ambasador Ajf je ostavio i svoj lični utisak poslije ručka sa Draškovićem:

"Iako oštro kritikuje Miloševića, između njih dvojice teško da ima ikakvih razlika kada su u pitanju stavovi o najbitnijim stvarima", napisao je Ajf.

Inače, Mertens je najavio da je ovo samo prvi od brojnih njemačkih dokumenata koji svjedoče raspadu Jugoslavije, a koje će FAZ u narednom periodu objavljivati u nastavcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.