RAZGOVOR

Halilbašić: Na kafi su dogovorili da uzmu 100 miliona KM Kantonu Sarajevo

Nije istina da je neko uzeo nečiji novac i da ga uzima 15-16 godina, nego se iz Kantona Sarajevo prelijevaju sredstva drugim kantonima, navodi Halilbašić

Halilbašić: Odluka nije bazirana ni na kakvoj analizi. Arhiv

Razgovarao: Danijal Hadžović

1.2.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 24. januara usvojio je izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojima se prilikom raspodjele sredstava ponder Kantonu Sarajevo smanjio sa 2 na 1,5.

Dr. Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta, navodi da se radi o neozbiljnoj odluci, za koju nije urađena nikakva analiza.


Odokativna odluka

- I premijer Tuzlanskog kantona se očitovao i mogli ste vidjeti u njegovoj izjavi da sam potvrđuje ono što mi tvrdimo, da je odluka o raspodjeli sredstava “odokativna” i da nije bazirana ni na kakvoj analizi. Vi ste samo imali jednu tabelu koja kaže, ako od Kantona Sarajevo uzmemo 100 miliona, ovako ćemo to podijeliti između drugih kantona. Na to se svodi njihova analiza - navodi Halilbašić.

Smatra kako su tvrdnje da Kanton Sarajevo živi na račun drugih kantona neistinite.

- Ključni eksperti iz domena ekonomskog federalizma iz Misije MMF-a potvrdili su da to nije tačno. Imamo krajnju potrošnju, imamo bruto domaći proizvod i imamo prijavljeni dohodak stanovništva. To su tri kriterija koja su ključna, nema četvrtog. Nije istina da je neko uzeo nečiji novac i da ga uzima 15-16 godina, nego se iz Kantona Sarajevo prelijevaju sredstva drugim kantonima, što je normalno - ističe Halilbašić.



Politička pijaca

Ističe da bi Kanton Sarajevo mogao pretrpjeti ozbiljan ekonomski udar ukoliko ova inicijativa stupi na snagu.

- Poenta je da vi na nivou Federacije imate obavezu, kad donosite neki novi popis, da napravite ocjenu šta to znači za neki nivo vlasti. Dakle, da li Kanton Sarajevo to može amortizirati, pod kojim uvjetima... To se uopće ne zna, jer su oni to riješili tako što su sjeli na kafu i onda odlučili da se Sarajevu oduzme 100 miliona KM. To je pijaca. Prema ono što je sad usvojeno, od 100 KM sada će samo 50 KM ostati Kantonu Sarajevo, a 50 KM ide drugim kantonima. Nigdje nemate toliki nivo prelijevanja - tvrdi direktor Ekonomskog instituta.



Transparentnost i odgovornost

Halilbašić navodi kako je Ekonomski institut predložio vlastiti model pravednije raspodjele sredstava između kantona, ali da zastupnici iz drugih kantona za to nisu željeli ni da čuju.

- Ne možete sve ono što su ekonomske fule u drugim kantonima, koji su siromašni, svaljivati na leđa Sarajeva. U Švicarskoj imate drugi stub, gdje za pomoć siromašnijim kantonima bogatiji kantoni daju trećinu, a federalni nivo vlasti dvije trećine prihoda. Mi smo predložili ekstreman model pola-pola. Koliko KS ubaci, da ubaci i FBiH - objašnjava Halilbašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.