CIK BIH

Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana izbora

Pozvane izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH da u svojim gradovima na pogodan način promoviraju inicijativu za obilježavanje

Centralna izborna komisija BiH. ARHIV

A. O.

3.2.2022

Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalјa članica pokrenulo je inicijativu da se prvi četvrtak u mjesecu februaru utemelјi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavlјao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Centralna izborna komisija BiH već sedamnaestu godinu promovira tu inicijativu.


Demokratska volja

Historija nastanka Evropske konvencije o ljudskim pravima objavljene u Rimu 1950. godine sa naknadno usvojenih 14 Protokola, pokazuje da put zaštite ljudskih prava i sloboda nije bio ni kratak, ni jednostavan.

Demokratska volja građana temelj je državne vlasti, ta se volja mora izražavati na redovnim i poštenim izborima, koji se provode uz opće i jednako pravo glasa, tajnim glasanjem ili nekim drugim jednako slobodnim postupkom glasanja.

Zbog svega navedenog i Centralna izborna komisija BiH u kontinuitetu daje snažnu podršku Inicijativi Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) da se prvi četvrtak u februaru obilježava kao Svjetski dan izbora.


Promoviranje inicijative

I ove, kao i prethodnih godina, Centralna izborna komisija BiH je pozvala, a i ovim putem poziva izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u BiH da u svojim općinama/gradovima na pogodan način promoviraju inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Udruženje izbornih zvaničnika Evrope danas organizira online samit “Svjetski dan izbora” kojem će prisustvovati predstavnici tijela za provedbu izbora iz više od 30 zemalja iz cijelog svijeta. Na samitu će u ime Centralne izborne komisije BiH učestvovati dr. Suad Arnautović, član CIK BiH.

Svim kolegicama i kolegama, članovima izbornih komisija osnovnih izbornih jedinica i Centralne izborne komisije BiH, kao i svim ostalim uposlenim ili angažiranim osobama u izbornoj administraciji, ovim putem želimo čestitati Svjetski dan izbora.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.