REAGIRANJE NA IZJAVE

Konaković: Prijedlog HDZ-a nije podržala Venecijanska komisija, izvrtanje činjenica ne vodi ka dogovoru

Prethodno je danas Dragan Čović, nakon sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, saopćio kako je u Neumu, prijedlog HDZ-a podržala Venecijanska komisija

Konaković: Izvrtanje činjenica nas ne vodi dogovoru. Avaz

E. T.

3.2.2022

Elmedin Konaković, predsjednika Naroda i pravde, konstatirao je da HDZ BiH i HDZ Hrvatske, kako je naveo, "izvrću činjenice" kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona. 

Prethodno je danas Dragan Čović, nakon sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, saopćio kako je u Neumu, prijedlog HDZ-a podržala Venecijanska komisija.

U saopćenju se navodi da se Čović posebno osvrnuo na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu HNS-a BiH vezano za ograničene izmjene Ustava kojim se provode svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava. 

- Nakon sastanka u Zagrebu iz oba HDZ-a tvrde da je Venecijanska komisija saglasna sa prijedlogom koji su prezentirali HNS i HDZ BiH.

Ta tvrdnja nije tačna i tražit ćemo da se oglase predstavnici Venecijanske komisije, kao i predstavnici Delegacije EU u BiH i ambasade SAD.

Venecijanska komisija se nakon izmjene naziva koji definiše poziciju člana Predsjedništva BiH složila da je naziv prihvatljiv, a istovremeno su u usmenom tumačenju prijedloga tvrdili da je predloženi elektorski model diskriminatoran sa nekoliko aspekata te da nije u skladu sa evropskim vrijednosnim sistemom.

Izvrtanje činjenica nas ne vodi dogovoru - naveo je Konaković. 

Reakcija Konakovića. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.