VAŽNA KARIKA

Venecijanska komisija: Ključno je izbjeći paralizu Ustavnog suda BiH

Razmotrili su nekoliko koraka koje bi mogao Ustavni sud poduzeti kako bi spriječio potpunu paralizu svog rada

Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH

N. H.

19.3.2024

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Evrope za pitanja iz oblasti ustavnog prava, na sjednici koja se održala 15. i 16. marta, usvojila je Mišljenje o nekim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem Ustavnog suda BiH. 

Oni su postupali po zahtjevu predsjednice Ustavnog suda BiH Valerije Galić. 

Razmotrili su nekoliko koraka koje bi mogao Ustavni sud poduzeti kako bi spriječio potpunu paralizu svog rada. 

Kao jedan od glavnih koraka predložen je intenzivirani rad Plenarnih sjednica Ustavnog suda. Sjednice bi se održavale češće od jednom u dva mjeseca kako je to bila situacija u protekloj godini. 

Preporuka Venecijanske komisije. Screenshot

Također, jednu od stvari na koju su ukazali je i finansijska nezavisnost Suda. 

Naveli su da bi se ona trebala iskoristiti za zapošljavanje dodatnih prevodilaca za engleski jezik, kako bi se ubrzao i proces prevođenja prijedloga. 

Prijedlog Venecijanske komisije. Screenshot

Stavovi Venecijanske komisije odnose se i na primjenu u načinu glasanja u Ustavnom sudu i mogućnost produžavanja mandata koje napune 70 godina, odnosno do momenta izbora njihovog zamjenika. 

Komisija je stava da su odredbe u Pravilima Ustavnog suda prema kojima se odluče donose većinom glasova od ukupnog broja nepotrebne. Ukazuju da Ustav BiH ne propisjue kojom većinom se donose odluke, već samo kojom većinom se donose pravila 

Dva najznačajnija stava Venecijanske komisije se odnose na primjene u načinu glasanja u Ustavnom sudu i mogućnost produžavanja mandata sudija koje napune 70 godina života, a do momenta izbora njihovih zamjenika.

Glede načina glasanja, Komisija je stava da su odredbe u Pravilima Ustavnog suda prema kojima se odluke donose većinom glasova od ukupnog broja sudija, odnosno većinom od pet, vrlo krute i nepotrebne. 

Preporučuje se da se odluke donose većinom glasova od prisutnih sudija, tako da u trenutnom sazivu viće neće biti nužno pet, već četiri ili tri glasa.

Stav Venecijanske komisije. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.