REAGIRANJE

Slobodan Stanić o gradnji odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori: Naša posljednja šansa

Predsjedništvo BiH mora donijeti krucijalne odluke po ovom pitanju dok je još u ovom sastavu, što znači najkasnije do septembra ove godine, smatra Stanić

Slobodan Stanić. Agencije

Piše: E. T.

6.2.2022

Nakon što je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila kako smatra da će poseban izazov u ovoj godini predstavljati aktivnosti svih nivoa vlasti na sprečavanju izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, reagirao je Slobodan Stanić, predsjednik Resora za zdravstvo SDS-a. 

- Moguće da su ljudi u ekspertskom timu kvalitetni, ali u tome nije suština uspjeha sprječavanja gradnje odlagališta RAO. Da su eksperti, bilo naši ili čak hrvatski slobodno odlučivali, Trgovska gora ne bi bila ni u širem razmatranju.

Ako stvarno želimo nešto postići, "slučaj" se pod hitno mora vratiti iz Savjeta ministara u Predsjedništvo BiH na odlučivanje. Predsjedništvo BiH mora donijeti krucijalne odluke po ovom pitanju dok je još u ovom sastavu, što znači najkasnije do septembra ove godine.

Naime, u Savjetu ministara ministri iz HDZ-a neće dozvoliti donošenje tih odluka, tako što će glasati protiv ili jednostavno nedolaskom na sjednice sa tom tačkom.

Predsjedništvo u sadašnjem sastavu je naša posljednja šansa, a ključne prilike su davno propuštene (prodane?!), npr. Pelješki most- vitalni nacionalni interes!

Mnogo aktera ove opasne priče stvara privid da se nešto oko toga dešava, da nadležni nešto poduzimaju, a svjesno omogućavaju što činjenjem, što nečinjenjem da Hrvatska izgradi odlagalište RAO - rekao je Stanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.