BANJA LUKA

BiH će formirati ekspertni i pravni tim za sprečavanje izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

Sve institucije na svim razinama imaju zajednički stav, kaže Košarac

Prvi sastanak Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

3.6.2020

Bosna i Hercegovina formirat će ekspertni i pravni tim kako bi se spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore Hrvatska.

Zaključeno je na prvom sastanku Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore. Sastanak je održan u Banjoj Luci, a prisustvovali su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministrica trgovine i turizma Edita Đapo, kao i direktor Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost Marinko Zeljko, Saša Magazinović, predstavnik „Zelenog kluba“, te Miroslav Drljača, načelnik općine Novi Grad.

- Sve institucije na svim razinama imaju zajednički stav kada je u pitanju Trgovska gora, a to je da iskoristimo sve naše kapacitete, stručne, znanstvene, pravne, kako bismo onemogućili hrvatsku stranu da na tom lokalitetu napravi odlagalište iz prostog razloga što, prije svega, imamo strah za zdravlje blizu 250.000 građana te regije, oko 13 općina FBiH i RS - kazao je Košarac.

Pojašnjeno je da ekspertni tim čini 21 osoba, a to su predstavnici ministarstava, općina, Kluba zelenih i naučnih radnika iz neophodnih oblasti.


Ugroženo zdravlje 250.000 građana ove regije. Arhiv

- Apelirat ću na ministricu inozemnih poslova da pokrene dilomatske aktivnosti u vezi sa kontaktima sa hrvatskom stranom. Planiramo da po verifikaciji ekspertskog i pravnog tima izaslanstva odnosno Koordinaciono tijelo ode u Hrvatsku, razgovara sa hrvatskim vlastima i da se naši eksperti intenzivno uključe – pojasnio je Košarac.  

Srebrenka Golić istaknula je da je prema raspoloživim informacijama Hrvatska poništila javni poziv za izbor konzultantske kuće koja je trebalo da se bavi studijom utjecaja na životnu sredinu.

- Put pravne bitke tek stoji ispred nas ukoliko vlasti Hrvatske ne odustanu od svoje namjere i ne iznađu neku drugu lokaciju koja bi bila adekvatna i da ne ugrožava život i zdravlje stanovništva – istakla je Golić.

Saša Magazinović rekao je da je da se o ovom pitanju govori jako dugo, ali konkretnih koordiniranih aktivnosti manje-više nije bilo, kao i da je u posljednjih par mjeseci učinjeno više nego u prethodnim mandatima.

- Predsjedništvo BiH po ovom pitanju donijelo je niz zaključaka, ali ništa nije implementirano. Kada je ovo pitanje na dnevnom redu, ovo mora biti mjesto saradnje svih nas - naglasio je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.