REAKCIJE

Amela Kuskunović: Federalna vlada preko Opće bolnice kažnjava građane Sarajeva

Kazna za Opću bolnicu, kao jedinu zdravstvenu ustanovu koja neće biti pokrivena ovom raspodjelom zbog Kantona Sarajevo koji nije u kandžama SDA i HDZ-a, poručila je

Amela Kuskunović, zastupnica i doktorica. AVAZ

A. O.

7.2.2022

Povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se Opća bolnica "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" izostavi iz Plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području FBiH reagirala je Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

- Osveta nad pacijentima i zdravstvenim radnicima Opće bolnice je jedino objašnjenje kojim se može tumačiti sramni dogovor vječnih partnera SDA-HDZ u Vladi Federacije o pokrivanju dugovanja zdravstvenih ustanova, što kantonalnih što tri ustanove tercijarnog nivoa čiji je osnivač sama Vlada FBiH koja neodoljivo liči na zlu učiteljicu koja namjerno kažnjava najboljeg đaka - kazala je Kuskunović.


Profit ustanove

Kazna za Opću bolnicu, kao jedinu zdravstvenu ustanovu koja neće biti pokrivena ovom raspodjelom zbog Kantona Sarajevo koji nije u kandžama SDA i HDZ-a.

Zdravstvene ustanove koje funkcionišu na principu uzajamne solidarnosti, a tako je koncipirano javno zdravstvo BiH i Federacije preuzeto iz prethodnog sistema, te loše koncipirane dosadašnje partikularne reforme neće i ne može biti postavljeno na temelje ekonomski samoodržive usluge.

Zato zdravstvene ustanove ne mogu donositi profit i time se otvaraju vrata da njihovi osnivači paušalno podmiruju velike gubitke.


Covid ambulante

U posljednjem takvom namirivanju dugova svih bolnica u Federaciji SDA-ova i HDZ-ova Vlada kažnjava Opću bolnicu iz osvetničkog motiva u cilju slabljenja Vlade KS i nanošenja nesagledive štete pacijentima, građankama i građanima KS.

Toliko je očigledna predizborna prljava igra vladajućeg dvojca da je neophodno napomenuti činjenice da je Opća bolnica u KS zdravstvena ustanova koja je u toku pandemije pružila 500.000 pregleda a preuzela više od milion usluga.

Urađeno je 8.000 operacija u samo jednoj godini. Kroz Covid ambulante protokolisano je 10.000 pacijenata.

Objektivnog razloga da ne dobiju niti jednu KM iz federalnog budžeta nema. Razlog je politički motiviran i to pokazuje da su SDA i HDZ zarobili FBiH te da, bez obzira ako ste u službi njenih građana, oni će vas osuditi na nestanak ako prije građana ne stavite njihove interese na listu prioriteta, navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.