SLAB NAPREDAK

Satler razgovarao s Pribeom: Ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije

Zakon o javnim nabavkama, amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji se odnose na integritet, te Zakon o sukobu interesa su hitno potrebni kako bi se ojačali vladavina prava i borba protiv korupcije, napisao je Satler na Twitteru

Johan Satler i Reinhard Priebe. Agencije

Piše: N. Aj.

7.2.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) razgovarao je danas sa vodećim autorom ekspertskog izvještaja o vladavini prava u BiH Reinhardom Pribeom (Priebe).

Zaključeno je kako je zemlja napravila slab napredak u ovom polju.

- Zakon o javnim nabavkama, amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji se odnose na integritet, te Zakon o sukobu interesa su hitno potrebni kako bi se ojačali vladavina prava i borba protiv korupcije - napisao je Satler na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Pribeom.

Pribe je kao viši neovisni stručnjak ispred Evropske komisije u decembru 2019. godine predstavio “Izvještaj eksperta o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini", na kojem je radila grupa eksperata, a dokument od 25 stranica je ukazao na niz zabrinjavajućih nedostataka na polju vladavine prava u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.