TUĐE VLASNIŠTVO

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostaje bez prostorija?!

Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlasništva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima, kazao Hrvačić

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. ARHIV

A. O.

9.2.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prije više od mjesec dana dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH, a to je odluka Općinskog suda u Sarajevu.

U Ministarstvu je muk o ovoj odluci, a državno Pravobranilaštvo čeka sudsku odluku poslije čega će razmatrati mogućnost zaštite imovinskih interesa BiH.

Željeznice Federacije BiH su od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražile da podnese zahtjev za zakup dijela zgrade u kojem rade. 


Nije prepreka

Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH rekao je za BHRT da će pravobranilaštvo BiH sačekati odgovor odnosno dostavu određene odluke koja je donsesena, pa će na osnovu toga odlučiti o onome što je neophodno poduzeti vezano za zaštitu imovine i imovinskih interesa države BiH.

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

- Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlasništva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima. Postavlja se u pitanje da li je Zakon o stvarnim pravima u koliziji sa Zakonom o državnoj imovini, odnosno odlukama visokog predstavnika, odnosno odlukama ustavnih sudova. Zato treba, u ovom slučaju da odluči Federacija BiH jer se radi o federalnom propisu - rekao je Hrvačić.



Obuhvaćena zakonom

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu također je reagirao. 

- U svakom slučaju radi se o imovini koja se vjerovatno u narednom periodu biti obuhvaćena Zakonom o denacionalizaciji i restituciji i biti vraćena ili na neki drugi način obeštećen izvorni vlasnik - zaključio je on za BHRT.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.