SARAJEVO

Tegeltija se sastao sa Odborom za međunarodni razvoj britanskog Parlamenta

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o ulozi Ujedinjenog Kraljevstva u pružanju podrške reformskim procesima, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH

E. Ć.

9.2.2022

Tegeltija sa članovima Odbora za međunarodni razvoj britanskog parlamenta. Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa članovima Odbora za međunarodni razvoj Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.



Uloga UK u podršci reformskim procesima

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o ulozi Ujedinjenog Kraljevstva u pružanju podrške reformskim procesima.

Predsjedavajući Tegeltija je ukazao na potrebu međusobnog dijaloga i dogovora političkih predstavnika, te većeg stepena povjerenja kao osnovnog preduslova za otklanjanje aktuelnih problema u radu zajedničkih institucija u BiH, naglasivši da nametnute odluke na štetu samo jednog naroda ne mogu da doprinesu funkciji bržeg pomirenja, koheziji, partnerstvu i razumijevanju u društvu i među konstitutivnim narodima.

Opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U delegaciji Odbora za međunarodni razvoj britanskog parlamenta bili su Sara Čempion (Sarah Champion), Tom Tudžent (Tom Tugendhat), Lajam Birn (Liam), Nil Koil (Neil Coyle), Ališa Kerns (Alicia Kearns), Bob Silej (Silly), Henri Smit (Smith), Rojston Smit (Royston Smith), Grejem Strindžer (Graham Stringer), te ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Metju Fild (Matthew Field).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.