ODBILI POZIV

Helez i Konaković: Ne želimo gostovati na ATV koja je pod sankcijama

Nakon konsultacija s određenim pravnicima i službenicima nekih od ambasada u BiH, sugerirali su meni da nije dobro da gostujem u TV kući koja je pod sankcijama SAD, naveo je Helez

Helez i Konaković: Ne žele gostovati u emisiji "Priča se". Avaz

L. S.

10.2.2022

Zukan Helez, zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, i Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, odbili su gostovati u emisiji "Priča se" banjalučke ATV zbog, kako su naveli, američkih sankcija. 


Savjeti mjerodavnih

Helez je, kako je prenijela ATV, "po savjet za gostvanje na ATV-u išao u strane ambasade, gdje su mu rekli da ne bi trebao gostovati u navedenoj emisiji".

- Nakon konsultacija s određenim pravnicima i službenicima nekih od ambasada u BiH, sugerirali su meni da nije dobro da gostujem u TV kući koja je pod sankcijama SAD. Ja sam ozbiljan čovjek i poštujem savjete mjerodavnih. Vama želim uspješan rad i puno sreće - odgovorio je Helez uredniku emisije "Priča se" Davoru Stankoviću.

Sličan odgovor stigao je i od Konakovića koji je najprije prihvatio poziv, ali je naknadno  to povukao.

- Potpuno sam zaboravio da je vaša televizija na crnoj listi SAD. Ne mogu se odazvati vašem pozivu - poručio je Konaković, prenosi ATV.


Iz ove medijske kuće dalje su naveli kako je ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) rekao da sankcije njegove države nisu sankcije novinarima i da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija, ali, dodali su, "u praksi se pokazuje drugačije". 

Dodik tvrdi da su sankcije greška


- Politički predstavnici u BiH odbijaju gostovanje na ATV-u, navodeći kao razlog sankcije, što direktno onemogućava rad novinara u punom kapacitetu i informisanje javnosti - naveli su iz redakcije ATV-a.

O ovom slučaju upitali su i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji im je odgovorio kako BiH nije uvela nikakve sankcije niti jednoj medijskoj kući u BiH, pa ni ATV-u, te da on smatra kako je to "sramna odluka SAD".

- Svojim odbijanjem da dođu u emisiju, naveo je, pokazali su podaništvo strancima. Bez obzira na to što je Amerika moćna, i ona je grešna. Ove sankcije su, također, greška - naveo je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.