USC SHOAH

Svjedočanstva o genocidu postali dio arhiva globalne fondacije

Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: "Nikad više", poručila je Strit

Memorijalni centar Srebrenica. ARHIV

A. O.

11.2.2022

Iz Fondacije USC Šoah (USC Shoah Foundation) saopćeno je da su svjedočanstva o genocidu u Srebrenici postala dio arhiva vizuelne historije Fondacije.

U Memorijalnom centru Srebrenica su ovu fondaciju predstavili kao globalno vodećom u očuvanju usmene historije te da je jedna od ključnih institucija sjećanja na holokaust. 

Kako su kazali iz Memorijalnog centra Srebrenica, pilot-zbirka od 20 svjedočanstva je postala dio ovog arhiva.


Važnost kolekcije

Izvršna direktorica Fondacije Šoah Kori Strit naglasila je važnost prve kolekcije u arhivu, koja će se fokusirati na rat i genocid u Bosni i Hercegovini.

- Genocid u Srebrenici ostaje moralna mrlja u Evropi, masovno ubistvo počinjeno u centru kontinenta 50 godina nakon što se svijet zavjetovao: "Nikad više". Čuvanje ovih glasova u Arhivu vizuelne istorije odaje počast žrtvama i pruža mogućnosti za istraživanje i obrazovanje o ovom relativno nedavnom primjeru genocida - poručila je Strit.

Iz fondacije su svjedočenja preživjelih i svjedoka prvog genocida, koji se desio na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, snimio je Memorijalni centar Srebrenica i pokriva živote sagovornika prije, za vrijeme i nakon rata, s posebnim naglaskom na njihova iskustva tokom rata i genocida u Srebrenici. 

- Novo partnerstvo između Fondacije USC Šoah i Memorijalnog centra Srebrenica je veliki korak u stvaranju prostora za preživjele genocida u Srebrenici kako bi podijelili svoja iskustva i educirali druge na globalnoj razini - istaknuto je iz Fondacije.



Zamršen proces

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je izjavio da partnerstvo s ovom fondacijom i uključivanje svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenicu u spomenuti arhiv dolazi u kritičnom trenutku.

- U eri društava poricanja i postistine, ovi pojedinačni narativi uvijek su snažan saveznik pred onima koji žele da se bore protiv revizionizma - ukazao je Suljagić.

Najavljeno je da će u narednim mjesecima prvih 20 svjedočanstava biti indeksirano, što je, kako je istaknuto, zamršen proces kojim će tim posebno obučenih stručnjaka u Bosni i Hercegovini dodijeliti termine iz arhivskog tezaurusa ključnih riječi za više od 60.000 ključnih riječi svakom minutu svjedočenja.

Također, navodi se da je ovaj arhiv svjetski lider u arhivskom prikupljanju, čuvanju i pristupu svjedočenjima vezanim za holokaust i druge zločine protiv čovječnosti.

- Više od 55.000 izvještaja iz prve ruke o masovnim zločinima koji se protežu više od 100 godina indeksirani su ključnim riječima, uključujući geografske lokacije, vremenske periode te su dostupni istraživačima, edukatorima, članovima porodica i javnosti - istaknuto je. 


Dala doprinos

Saradnica u ovoj fondaciji Badema Pitić kazala je da će svjedočenje preživjelih genocida u Srebrenici u arhivu "ne samo osigurati njihovo očuvanje i zastupljenost uz druge događaje u arhivi, već će i popuniti prazninu u istraživanju na ovu temu". 

Pitić je dala izuzetan doprinos u ostvarenju saradnje između ove dvije institucije.

- Koristim ovu priliku da zahvalim cijelom timu Fondacije USC Shoah na povjerenju, ali i cijelom timu Memorijalnog centra Srebrenica koji je bio uključen u proces dogovora ovog partnerstva i realizaciju indeksiranja: Hasanu Hasanoviću, Mahiru Omeroviću, Amini Žigi, Misali Muharemović, Eldini Halilović, Neinu Mustafiću, Elvisu Sejdinoviću, Dennisu Miskiću, Džanumi Džinić, Moniki Green, Enesu Softiću, Almasi Salihović, Ahmedinu Đoziću, Redžepu Ustiću, Nedimu Jahiću i Zlatanu Hajlovcu te svima koji su u različitim momentima dali doprinos ostvarenju ove priče - poručio je Suljagić.

Pored toga što će se trajno čuvati u arhivu vizuelne historije, svjedočanstva iz ove zbirke će također biti predstavljena na IWitness, nagrađivanoj obrazovnoj web stranici Fondacije USC Šoah, koja pruža nastavnicima i studentima pristup, resurse i alate za integraciju svjedočenja u nastavni plan i program i obrazovanje, saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenica, navodi USC Shoah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.