PRAVNA PROVALIJA

Vlado Adamović za "Avaz" o osnivanju entitetskog VSTV-a: Ovo je sukob dva zakona

To bi apsolutno dovelo do pravne nesigurnosti u pogledu izbora sudija, njihovog statusa, nadležnosti

Adamović: Situacija itekako složena. Arhiv

Piše: A. Bajramović

11.2.2022

Usvajanje zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) RS izazvalo bi sukob dva zakona, na entitetskom i državnom nivou. Ovo je kazao jučer u razgovoru za “Avaz” advokat Vlado Adamović.

Ocjena ustavnosti

- To bi apsolutno dovelo do pravne nesigurnosti u pogledu izbora sudija, njihovog statusa, nadležnosti i tako dalje. To će sve biti problemi ako ova odluka u NSRS bude usvojena - pojašnjava Adamović.

Vjeruje da će, prije nego što zakon stupi na snagu od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine biti zatražena ocjena njegove ustavnosti.

U poplavi informacija koje ilustriraju obim političke krize u Bosni i Hercegovini, pa i predizbornih pozicioniranja stranaka te svakodnevnih, često i nekompetentnih tumačenja njihovih poteza, Adamović kaže da bi najpravilnije bilo da se problemi rješavaju u Parlamentu te da se politika ne miješa u oblast prava, jer tako nastaje haos.


Vlado Adamović. Arhiv

- Pravno i politički situacija je do te mjere složena da se moramo vratiti dogovorima i rješavanju spornih stvari, jer jedino razgovorom, dogovorom i poštovanjem uzusa i politike i struke možemo doći do rješenja - kaže Adamović.


Šta je politika

Smatra da “naduravanja” ničemu ne vode.

- Potrebno je vratiti se za sto, da znamo šta je politika, a šta pravo i da se ponašamo u skladu s tim. Ali i da bolje razumijemo jedni druge - kaže Adamović.


Šta ti smeta

Tvrdi da se razgovori moraju voditi uz poštivanje struke.

- Po meni, prva rečenica u svim razgovorima političara treba glasiti: “Šta ti smeta?” - ističe Adamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.