ZBOG SECESIONIZMA

Evropski parlament pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije Dodiku

U amandmanu oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja

EP: Osudio secesionizam lidera SNSD-a. Avaz

E. Ć.

17.2.2022

Evropski parlament osudio je secesionizam lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Evropski parlament je pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije Dodiku i njegovim saradnicima.

Kako se navodi, amandman za sankcije Dodiku podnijeli su zastupnici Tonino Picula, Pedro Markes (Marques) i Thijs Reuten, a za isti je glasalo 504 zastupnika Evropskog parlamenta, dok je protiv bilo 93 glasa, a još 73 zastupnika bila su suzdržana.

U amandmanu oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti Republike Srpske čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

- Poziva se Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine - navedeno je u amandmanu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.