IMAMO SVOJ PUT

Ministar Čampara: Nedopustiv rječnik Ambasade, Rusija se ne može miješati u unutrašnje stvari BiH

Moraju svi biti svjesni da su naš najvažniji i najpovjerljiviji prijatelj SAD - poručuje ministar Čampara

Aljoša Čampara. Arhiv

Piše: D. H.

18.2.2022

Nevjerovatne i nezabilježene Ambasade Ruske Federacije BiH redakciji "Dnevnog avaza", prokomentirao je i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH. Ministar Čampara ocijenio je da je takav rječnik nedopustiv.



- Nedopustiv  je takav riječnik i pritisak ma od koga da dolazi. Neosporna je činjenica da Rusija jeste jedna velika i sila i BIH teži da ima normalne bilateralne odnose, ali moraju znati da se ne mogu mješati u unutarnje stvari i podržavati one koji negiraju genocid i koji ruše ustavnopravni poredak BiH - smatra Čampara.

Ministar ističe kako naša država ima vanjskopolitičku strategiju usvojenu na državnom nivou, a ona podrazumijeva euroatlanske integracije, tj NATO i EU.

- Moraju svi biti svjesni da su naš najvažniji i najpovjerljiviji prijatelj SAD i da su oni donijeli mir na ovim prostoromima nakon genocida i najstrašnijih zločina, te da to nikada nećemo zaboraviti i odustati od SAD. Poštujemo svakoga ali smo suverena zemlja koja prihvata isključivo standarde koji važe u demokratskim društvima kao što su SAD i države EU - poručuje Čampara.

Čampara ističe kako sloboda govora, razmišljanja i pisanja kao i sloboda medija ne smiju biti dovedeni u pitanje jer smo i potpisnici Evropske konvencije o ljudskim pravima. 

- To je zagarantovano pravo svakog pojedinca i to ni sila popit Rusije ne smije i ne može osporavati - ističe ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.