NA LICU MJESTA

Završne riječi odbrane Dragana Vikića: Komandant je kažnjavao i najmanje prestupe u jedinici

Nakon ročišta Vikićeva advokatica Adna Dobojlić istakla je da očekuje oslobođajuću presudu

Piše: A. Č.

18.2.2022

Građani pružili podršku Vikiću - Avaz
Završeno ročište - Avaz
Ispred Suda BiH - Avaz
Građani mu pružili podršku - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+5

U Sudu BiH danas je održano ročište na suđenju Draganu Vikiću, legendarnom komandantu Specijalne jedinice i komandantu Jedinice rezervnog sastava.

Vikić i Jusuf Pušina optuženi su s Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku.

Od jutros su ispred Suda BiH desetine Vikićevih saboraca, prijatelja i građana koji su došli da pruže podršku legendarnom komandantu.

Nakon ročišta Vikićeva advokatica Adna Dobojlić istakla je da očekuje oslobođajuću presudu.

- U završnim riječima sam naglasila da nije utvrđena nikakva efektivna kontrola komadanta Vikića, niti naređivanje osobama iz optužnice. Komadant Vikić nije imao nadređenosti nad osobama u optužnici. To smo vrlo jasno obrazložili - rekla je Dobojlić.

U dijelu optužnice Vikić se tereti da je uklonio tijela zarobljenih vojnika VRS koji su prebačeni u Dom policije gdje je tada bila smještena Vikićeva specijalna jedinica.

- Nije naredio uklanjanje tijela, nego je čak naložio da se povuku njegovi pripadnici da se ne bi diralo mjesto događaja, da bi se mogao obaviti uviđaj. To je bila elitna jedinica, profesionalci koji su časno radili svoj posao. Komandant je kažnjavao i najmanje prestupe osoba u toj jedinici - kazala je, između ostalog, advokatica Dobojlić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.