REAKCIJE

Abdulah Sidran o izostavljanju pomoći Općoj bolnici: To ne može stati u normalnu ljudsku pamet

Razbacalo pare i kunti i panti, i Sjeveru i Jugu, i Zapadu i Istoku, i tamo gdje je trebalo i moralo i tamo gdje nije ni smjelo ni trebalo, a najboljem od najboljih – ništa

Sidran obavio kontrolni pregled. Facebook

Piše: E. Ma.

18.2.2022

Akademik Abdulah Sidran, koji se prošle godine liječio u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ od COVID-19, obavio je kontrolni pregled u ovoj zdravstvenoj ustanovi i uz zahvalnost osoblju i direktoru prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, prokomentirao je izostavljanje ove bolnice iz plana finansijske pomoći zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH.

- Moji heroji, moji junaci, moji spasioci. Ekipa Opće bolnice „Abdulah Nakaš“, nakon kontrole koja je pokazala da sam stvarno živ i da još mogu biti živ! I, evo me, danas, živ ne mogu da se načudim onome ko je ovoj instituciji umjesto obilate nagrade odlučio dodijeliti kaznu, otkazavši joj normalnu državnu finansijsku podršku. Odluka glasi: Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ - 0 km! Razbacalo pare i kunti i panti, i Sjeveru i Jugu, i Zapadu i Istoku, i tamo gdje je trebalo i moralo i tamo gdje nije ni smjelo ni trebalo, a najboljem od najboljih – ništa.To ne može stati u normalnu ljudsku pamet - napisao je Sidran na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je po hitnoj proceduri Federalnom parlamentu uputila Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Kako su naveli, riječ je o zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači općina, kanton, FBiH i jedan ili više kantona zajedno, te i FBiH u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Istaknuto je da ovaj zakon uređuje izvore plaćanja nastalih dugovanja, postupak i način njihovog izmirenja na osnovu kojih se vrši finansijska konsolidacija, utvrđuje iznos umanjenja duga, te druga pitanja koja se odnose na finansijsku konsolidaciju i restrukturiranje.

Ako ovaj zakon prođe u Parlamentu, Vlada se obavezuje da će u naredne tri godine za program finansijske konsolidacije, odnosno restrukturiranja, univerzitetsko-kliničkim, kantonalnim i općim bolnicama isplatiti 225 miliona KM. No, od toga, nijedna KM neće ići za Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.