USPJESI

Sarajlija Tomislav Cvitanušić razvio bh. zastavu na vrhu Afrike

Neopisiv je osjećaj uživati u izlasku sunca na Uhuru Peaku, na 5.895 metara nadmorske visine

Tomislav Cvitanušić. Privatna arhiva

Piše: A. Bajramović

19.2.2022

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić osvojio je krov Afrike, nakon što je, sa Zenaidom Ivkovićem iz Jablanice i grupom alpinista iz bivše Jugoslavije, u izlasku sunca uživao na Uhuru Peaku, na 5.895 metara nadmorske visine.


Manjak kisika

Uspon je trajao šest dana, a Cvitanušić se po povratku odmah vratio svojim svakodnevnim radnim obavezama u Sarajevu.

- Kilimandžaro nije tehnički zahtjevan, ali moramo respektovati njegovu visinu. Znamo da se već na 3.000 osjeti manjak kisika u zraku i može doći do pojave visinske bolesti i problema za penjača.

U mom slučaju sve je išlo prema planu, znao sam šta me čeka. Imao sam nešto kraći dah, osjetio blagu glavobolju prvog dana po izlasku na veću visinu, ali aklimatizacijom i jakom voljom sve se to prevaziđe - kazao nam je Cvitanušić.

Problemi s kašnjenjem prtljaga i opreme, kašnjenje pri polasku, fizički napori, manjak kisika, sve se isplatilo zbog prizora s Uhuru Peaka i uspomena koje nosi iz Tanzanije.

- Izlazak sunca na vrhu, ljubaznost domaćina, lokalnog stanovništva kojeg nema puno, ali dali bi sve za goste, sve je to nezaboravno - dodaje Cvitanušić.

Do sada je osvojio četiri od ukupno sedam svjetskih vrhova na sedam kontinenata. Cvitanušić je popeo jednu od najsmrtonosnijih svjetskih planina Elbrus u Rusiji (5.642 metra), Akonkagvu u Argentini, najviši vrh Južne Amerike (6.690 metara), Denali na Aljasci, kao najvišu tačku Sjeverne Amerike (6.190 metara) te Kilimandžaro u Africi.


Težak i opasan

Svuda za zastavom BiH. Privatna arhiva

Pomjeranje vlastitih granica i upoznavanje drugih kultura njegovi su motivi da po povratku iz jedne odmah planira narednu avanturu. Osvajanje “Seven Summits” san je svakog alpiniste, a Cvitanušić otkriva da, od preostala tri, najprije planira onaj najteži i najopasniji.

- Everest je tehnički zahtjevan, najteži i najviši. Neću se odmarati previše. Imam neke planove u triatlonu, na regionalnim trkama, jer to je moj način života koji me drži u dobroj formi i daje mi mogućnost da planiram naredne avanture. Everest bi trebao biti naredna ekspedicija, pogotovo zbog činjenice da su ga do sada popela samo trojica Bosanaca i Hercegovaca. S tim da niko od njih ne živi u Sarajevu - kaže Cvitanušić.


Planina koja ne prašta

Sa svojih 8.848 metara, Mont Everest, na granici Nepala i regije Tibet u Kini, najviša je planina na svijetu. Mnogi je nazivaju i planinom koja ne prašta, jer je od prvog uspona 1953. do danas život tu izgubilo oko 300 planinara.

- Everest je opasan, ali i mentalno, fizički, pa i finansijski zahtjevan, jer se bez podrške sponzora i institucija ne može razmišljati o tome. Sanjam uspon sa sjeverne strane, koja je teža, da ne idem sa strane Nepala, kuda svi idu. Ako se sve kockice poslože, možda čak i iduće godine pokušam izvesti tu ekspediciju - kaže Cvitanušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.