VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Situacija je zabrinjavajuća, ali nema podjele BiH

Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne, istakao je Borelj

Žozep Borelj u Minhenu. Screenshot

E. Ć. / N1

20.2.2022

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnsonu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) u Minhenu je na sigurnosnoj konferenciji komentarisao stanje u Bosni i Hercegovini. On je na pitanje N1 rekao kako je aktuelna kriza zabrinjavajuća, ali da nema podjele BiH.

- Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrigualne sile - rekao je Borelj, te istakao da je razgovarao sa Miloradom Dodikom, te ga je podsjetio da se moraju sastati zbog razgovora i diskusija. 

- Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju. Naravno, ovaj proces ustavnih i izbornih promjena će biti dug. Mogu jedino pozvati na odgovornost njihovih političkih lidera da ispune reforme i mogu vas uvjeriti da smo u bliskoj koordinaciji sa SAD po pitanju Srbije i izdali smo ozbiljno upozorenje da nećemo dozvoliti podjelu ove republike - dodao je Borelj, a prenosi "N1".

Podsjećamo, sutra će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU jedna od tema biti i situacija u Bosni i Hercegovini, a sastankom će predsjedavati Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.