OSCE MISIJA

Siniša Bencun za "Avaz": U Ukrajini je angažirano više od 50 osoba iz BiH

Mi smo u kontinuiranom kontaktu sa našim državljanima tamo i do sada nismo zaprimili bilo kakvu želju, interesovanju ili molbu za nekim vidom evakuacije ili izmještanjem iz Ukrajine, kazao je Bencun

Bencun: Većina bh. državljana skoncentrisana je na istok države. Avaz

Piše: E. Ć.

22.2.2022

Na OSCE-ovoj misiji u Ukrajini angažirano je više od 50 osoba iz Bosne i Hercegovine. Trenutno njih 42 je na terenu, dakle u Ukrajini, dok su ostali na godišnjem odmoru, kazao je za portal "Avaza" ambasador BiH pri OSCE-u i UN-u Siniša Bencun.

Mi smo u kontinuiranom kontaktu sa našim državljanima tamo i do sada nismo zaprimili bilo kakvu želju, interesovanju ili molbu za nekim vidom evakuacije ili izmještanjem iz Ukrajine. Jedan broj zemalja povukao je svoje osoblje iz Ukrajine prije nekoliko dana, međutim većina zemalja ostala je privržena želji rukovodstva OSCE-a da misiju zadrži operativnom na terenu i zadrži funkcionalnom - rekao je Bencun.

Nije mogao precizno reći koliko je bh. državljana tačno na istoku ili drugim dijelovima Ukrajine. 

- Osoblje specijalne monitoring misije u Ukrajini raspoređeno je u svim regionima Ukrajine. Većina njih je koncentrisana na istoku Ukrajine. Ne mogu vam reći tačan broj koliko ih je na istoku ili drugim dijelovima Ukrajine, jer su to informacije koje se mijenjaju na bazi OSCE-a, odnosno misije u Ukrajini kako će rasporediti ljude na terenu - pojasnio je Bencun za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.