OPTIMISTIČNO

Dr. Skočibušić: Peti val koronavirusa je u prolasku

ZJZ FBIH od WHO-a dobio računarsku opremu koju je u vrijednosti od 120.000 američkih dolara finansirala Vlada Njemačke

Skočibušić: Građane pozvao na oprez. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

22.2.2022

Peti omikron val je u prolasku, izjavio je danas u Mostaru dr.Siniša Skočibušić, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Uprkos ublažavanju epidemiološke situacije, dr.Skočibušić je građane pozvao na oprez.

- Vidimo da je virus evoluirao, kliničke slike su dosta blaže, ali, ipak, imamo 400 ljudi u bolnicama, što nije malo. Nije sazrelo vrijeme da ukidamo sve epidemiološke mjere, ali smo ih ublažili i to smo predložili  Vladi Federacije BiH. Mjere će definirati Federalno ministarstvo zdravstva, ograničenja skupova će biti reducirana,uz dva metra distance,a nošenje maske će biti obavezno u zdravstvenim ustanovama, javnom priejvozu i slično-rekao je dr.Skočibušić.



Danas u Mostaru: Vrijedna oprema. M. Smajkić

Pozvao je građane koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i one koji nisu primili treću dozu, jer, kako je kazao, vakcinacija se do sada pokazala vrlo efikasnom.

- Svašta smo doživjeli u ove dvije godine i kada smo molili, naređivali, prijetili i mislim da smo izvukli društvenu  pouku da svako mora biti odgovoran za sebe - dodao je on.

Dr. Skočibušić je, inače, danas u prostorijama Zavoda u Mostaru ugostio specijalnog predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH, Ervina Koremana (Erwin Cooreman).



Koreman u Mostaru: Važnost prikupljanja podataka s terena. M. Smajkić

Zahvaljujući WHO, Zavod je dobio  računarsku opremu , koju je u vrijednosti od 120.000 američkih dolara finansirala Vlada Republike Njemačke

- Pandemija nam je pokazala koliko su podaci  iz javnog zdravstva važni,  ne samo kako bi imali pravovremeni odgovor i donosili odluke, nego kako bi mogli planirati mjere kojima ćemo ublažiti epidemiju, odnosno, pandemiju. Pandemija COVID-19 je bila  kriza i šok za zdravstvene  sisteme širom svijeta.Ne moram vam govoriti o tome kolika je važnost podataka koje Zavod prikuplja s terena i nadam se da će ova oprema koju stavljamo na raspolaganje pomoći u prikupljanju podataka i donošenju odluka - kazao je Koreman.

Preko 100 računara od WHO-a bit će raspoređeno u 10 kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, a dr.Skočibušić i Koreman su razgovarali i o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, hroničnim nezaraznim bolestima, kao i o planiranim aktivnostima Zavoda u budućnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.