UKRAJINSKA KRIZA

Safet Mušić za "Avaz": Politička, diplomatska i vojna djelovanja Rusije precizno usklađena sa djelovanjem ruskih medija

Analizirajući ulogu medija, vidljivo je u zadnjih nekoliko mjeseci koliko je brižljivo pripreman i taj segment, istakao je

Piše: A. Bajramović

23.2.2022

Safet Mušić. Arhiva

Ograničenja u svim vrstama saobraćaja u zoni sukoba, pojačane mjere na granicama, veći stepen rizika za investicije, te mjere u sektoru odbrane, prve su posljedice ukrajinske krize u okruženju, ali i drugim državama u svijetu, kaže za "Avaz" stručnjak u oblasti sigurnosti, Safet Mušić

Uloga medija

On dodaje da će, u ovisnosti od intenziteta sukoba, eventualnog nastavka ruske invazije, te mogućeg uključivanja drugih država u sukob, sigurnosna situacija biti narušena oko Ukrajine, a moguće i u ovom regionu.

- Analizirajući ulogu medija, vidljivo je u zadnjih nekoliko mjeseci koliko je brižljivo pripreman i taj segment. Precizno su, planski, usklađena politička, diplomatska i vojna djelovanja sa djelovanjem ruskih medija. Određeni mediji su stvarali atmosferu opravdanosti vojnih poteza kod vlastitog naroda, dok je istovremeno diplomatska i medijska aktivnost bila usmjerena na međunarodnu javnost, posebno u prijateljskim državama.


Šutnja svjetske javnosti

Može se reći da je to većim dijelom rezultiralo šutnjom svjetske javnosti, bez reakcija u smislu masovnih ili drugih oblika protesta koji su, recimo, bili prisutni u svijetu i zbog manje značajnih i opasnih kršenja međunarodnog prava - kaže Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.