ODRŽANA SJEDNICA

Dom naroda PSBiH podržao inicijativu Narodne skupštine RS

Četiri tačke nisu dobile podršku, jer nisu imale entitetsku većinu, od kojih jedna nije imala ni opću

Sa današnje sjednice. AVAZ

A. O.

23.2.2022

Sjednica Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine okončana je nakon sat vremena, a jednoglasno su usvojene četiri tačke dnevnog reda koje se odnose na davanje raznih saglasnosti za sporazume, kao i zapisnik sa sjednice. 

Prijedlozi delagata iz RS i Lidije Bradare usvojeni su, ali ne jednoglasno.

Delegat Denis Bećirovič tražio je da se na dnevni red uvrsti Razmatranje informacije Tužilaštva BiH o provđenju istrage protiv lica koja su pokrenula antidjetonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta RS od međunarodno-pravno priznate BiH i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bh. institucija. Prijedlog nije usvojen. 

Za je glasalo šestero, osam protiv.



Četiri tačke nisu dobile podršku, jer nisu imale entitetsku većinu, od kojih jedna nije imala ni opću.

Mladen Bosić kazao je kako je Doma naroda postao pozorište u kojem ne želi da glumi, a Zlatko Miletić je imao zamjerke što niti jedna njegova inicijativa nije stavljena na dnevni red.

Entitetske većine nije bilo ni za Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2020. godinu kao ni za Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Finansijski plan za 2021. godinu.

Opće ni entitetske većine nije bilo ni za delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji s entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.


Usvojen prijedlog

Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH nije imao entitetsku većinu (za je glasalo 10, protiv 4 iz RS) i ovaj prijedlog će biti upućen na usuglašavanje.

Prijedlog Lidije Bradare bio je da Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

- Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH - poručila je.

Prijedlog je usvojen sa osam glasova za i šest protiv.

Podržali inicijativu

Na ovoj sjednici usvojen je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zaključka broj 6, koji su predložili delegati iz Kluba srpskog naroda: Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić.

Prijedlog glasi Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine RS za razgovor i dijalog između RS i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi s budućnošću RS i Federacije BiH.

Za ovaj Prijedlog je glasalo osam delegata, dok je pet bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. 

Delegat Bećirović je ovo okarakterisao protuposlovničkim i protuustavnim kazavši da je ovaj prijedlog potpuna degradacija Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.