BRISEL

Šef vojnog dijela Misije BiH se sastao s NATO admiralom: Puna podrška unapređenju odbrambenog sistema BiH

Admiral Bauer izrazio je punu podršku unapređenju odbrambenog sistema BiH, te je naveo OS BiH kao najpozitivniji primjer uspješno provođenih reformi u državi

Fako i Bauer: Teme sastanka bile su dosadašnja i buduća saradnja između NATO saveza i OS BiH. Fena

E. Ć. / Fena

24.2.2022

Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako sastao se sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom 23. februara u sjedištu NATO-a u Briselu.

Teme sastanka bile su dosadašnja i buduća saradnja između NATO saveza i OS BiH, posebno u oblasti organizacije, provođenja i učešća u vojnim vježbama u kojima bi OS BiH dobile priliku za razmjenu iskustava sa savezničkim oružanim snagama. 


OS BiH najpozitivniji primjer reformi u državi

S tim u vezi, admiral Bauer izrazio je punu podršku unapređenju odbrambenog sistema BiH, te je naveo OS BiH kao najpozitivniji primjer uspješno provođenih reformi u državi.

Naglašen je značaj učešća BiH u programima razvoja interoperabilnosti u kojima partnerske države u dobroj mjeri doprinose efikasnijoj saradnji sa saveznicima.

 Admiral Bauer pokazao je interesovanje za projekte iz ovog programa, u kojima je BiH prisutna i vidljiva, kao i za pružanje pomoći u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH.

Jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu

U nastavku susreta, razgovaralo se o neospornoj nužnosti jačanja regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. Stabilnost zapadnog Balkana je cilj NATO saveza, a euroatlantske integracije mehanizam koji stvara siguran put ka miru i stabilnosti na ovim prostorima.

Brigadir Fako je iskoristio priliku da zahvali predsjedavajućem Vojnog komiteta NATO-a na podršci te, u ime ministra odbrane BiH, uputio poziv za posjetu našoj zemlji. Admiral Bauer je prihvatio poziv, a posjeta će biti realizirana u narednom periodu, saopćeno je iz NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.