SARAJEVO

Delegacija BiH na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama

Delegacija BiH. Fena

FENA

11.5.2023

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, brigadir Edin Fako, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, i lični pomoćnik NZŠ OS BiH, pukovnik Nedim Biščević prisustvovali su danas sastanku na nivou načelnika generalštabova/štabova Evropske unije u sjedištu Vojnog komiteta EU u Briselu.

Na sastanku se razgovaralo o EU vođenim misijama, između ostalih i o EU vođenoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, u kojoj učestvuju i OS BiH. Pored toga, razgovarano je i o globalnoj bezbjednosnoj situaciji, te je zaključeno da je neophodno dalje jačanje odbrambenih kapaciteta.

General-pukovnik Mašović je izrazio privrženost OS BiH evroatlantskim integracijama, te nadu u nastavak pozitivne saradnje EU sa OS BiH, kako kroz obrazovanje i zajedničku obuku, tako i kroz učešće pripadnika OS BiH u EU vođenim misijama u svijetu, kao i o daljnjoj izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Na marginama sastanka, general-pukovnik Mašović sastao se načelnicima generalštabova više zemalja, sa kojima je razgovarao o bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava svijet ali i Bosna i Hercegovina. Također je razgovarano o jačanju bilateralne saradnje između oružanih snaga savezničkih zemalja i OS BiH kroz različite vidove kooperacije. Načelnici generalštabova izrazili su spremnost za pružanje pomoći OS BiH, a u cilju jačanja sposobnosti OS BiH, kao i podršku odbrambenom sistemu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastanku Vojnog komiteta EU predsjedavao je general Robert Briger (Robert Brieger), predsjedavajući Vojnog komiteta EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.