SARAJEVO

U Općoj bolnici održan stručni skup "Najbolja praksa pulmologa u vezi sa Covid-19"

Specijalisti za plućne bolesti prezentirali su iz svog ugla iskustva stečena u radu s covid pacijentima te ponudili poznate i neke nove činjenice

Sa održanog skupa. FENA

A. O.

24.2.2022

Respiratorno Udruženje u Bosni i Hercegovini u saradnji s Općom bolnicom "Prim.dr. Abdulah Nakaš" organiziralo je danas stručni skup o temi "Najbolja praksa pulmologa u vezi sa Covid-19".

Specijalisti za plućne bolesti prezentirali su iz svog ugla iskustva stečena u radu s covid pacijentima te ponudili poznate i neke nove činjenice kovid 19 i promjenama na plućima izazvanim ovim virusom.


Otvoren skup

Skup je otvorio prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice te se prisjetio uvaženih bh. profesora pulmologije od kojih su učile mnoge generacije ljekara. Njihovim učenicima, koji su hrabro na svojim plećima iznijeli sve izazove Covid-19 uputio je veliku zahvalnost.

Predsjednik Respiratornog udruženja u BiH Bakir Mehić, i moderator stručnog skupa, naglasio je da je ovo prilika da se pored tema o tretmanu covid pacijenata progovori i o bolestima pluća u kombinaciji sa Covid-19, ali i o globalnom problemu pulmologa.


Prezentirane teme

Učesnicima stručnog skupa prezentirane su teme o Covid-19 kao što su Patofiziologija, prenos i dijagnoza bolesti uzrokovan Coronavirusom, Citokinska oluja, Coronavirus i respiratorne manifestacije, faktori rizika za jaku manifestaciju Covid-19, Antikoagulacija i Covid, Tretman pacijenata sa Covid-19 u ICU sa posebnim osvrtom na ARDS, Strategije kiseoničke terapije i ventilacije kod respiratorne slabosti zbog Covid-19, Intersticijske plućne bolesti i Covid, Vođenje HOPB i astme u vrijeme Covida, Pretpostavljene adjuvantne terapijske strategije za Covid-19, o kojma su govorili istaknuti specijalisti pulmologije dr. Aida Mujaković, dr.Tijana Muhić-Skalonja, dr.Lina Duranović, dr. Aiša Kurtović, prof. Besim Prnjavorac, i prof.dr. Bakir Mehić.

Današnji stručni skup i razmjena iskustava, prema mišljenju učesnika, pomoći će u trasiranju puta za najbolji način tretiranja bolesti Covid-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.