AGENCIJA ZA BANKARSTVO

Jasmin Mahmuzić za "Avaz" o preuzimanju Sberbanke: Otklonjeni su eksterni rizici, banka će se lako prodati

Otklonjene su i određene prijetnje koje smo imali oko izbacivanja iz SWIFT sistema i ta prijetnja više ne postoji, rekao je

Mahmuzić: Otklonjeni su eksterni rizici. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

28.2.2022

Upravljanje nad Sberbankom u Federaciji Bosne i Hercegovine preuzela je Agencije za bankarstvo Federacije BiH. 

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, je za portal "Avaza" poručio da je cilj preuzimanjanja banke bio otkloniti sve rizike koji su mogli ugroziti poslovanje ove banke.


Ne postoje ruske kreditne linije

- Mi smo ovo uradili da otklonimo eksterne rizike koji su nastali izvan Bosne i Hercegovine, dakle kao posljedica rata u Ukrajini, sankcija i svega onog što se dešava sa Sberbankom u Evropi. Mi smo dobili najave u kojem će pravcu stvari otprilike ići i donijeli smo odluku koju smo jučer obznanili da bi otklonili sve rizike koji su mogli ugroziti poslovanje banke i depozite u Sberbanci u Federaciji BiH - rekao je Mahmuzić.

Kazao je da više ne postoji mogućnost izbacivanja iz SWIFT sistema.

- Sada banka nije izložena eksternim rizicima, banka je trenutno isključivo bosanskohercegovačka, unutra imamo bosanskohercegovačke depozite, bosanskohercegovačke kredite, ne postoje nikakve ruske kreditne linije koje mogu na određeni način ugroziti banku. Otklonjene su i određene prijetnje koje smo imali oko izbacivanja iz SWIFT sistema i ta prijetnja više ne postoji - naveo je.


Prodaja nije propala

Vezano za najavljenu prodaju Sberbank u BiH, koja je bila tema prije nekoliko mjeseci, kaže da ovo ne znači da je propala prodaja.

- Naš je interes da što više stabiliziramo banku u narednom periodu, a mi smo već u kontaktu sa nekoliko banaka, nekoliko se inostranih investitora već javilo i iskazalo interes da kupi banku. Neće biti problem prodati banku, jer je banka zdrava, dobro kapitalizirana, ali treba samo prije toga da vidimo u narednih nekoliko dana šta će se dešavati na evropskom nivou, to jest ko će preuzeti upravljanje nad preostalim bankama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.