SARAJEVO

Šteta: Ove sedmice bit će isporučene nove šine, naljeto počinje gradnja pruge do Hrasnice

Uz sve nepredviđene okolnosti koje smo imali na početku, uz izuzetno loše vrijeme i zimu, sada ulazimo u ljepši period, u rokovima smo i u avgustu ćemo imati završenu dionicu Ilidža – Čengić-Vila

Piše: N. Ć.

28.2.2022

Počelo betoniranje pruge na relaciji Č.Vila - Ilidža - Avaz
Betoniranje pruge na Stupu - Avaz
Betoniranje pruge na Stupu - Avaz
Radovi će se odvijati bez obzira na loše vremenske uslove - Avaz
Izgradnja pruge na Stupu - Avaz
+4

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta posjetio je danas lokalitet na kojem su u toku radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge od Ilidže do Remize. 

O dinamici izvođenja radova i probijenim rokovima bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Skupštine KS, no kako je za „Avaz“ rekao Šteta, izgradnja se odvija prema planu, a šine će do kraja sedmice biti dopremljene u glavni grad. Postavljanje šina će se, nakon betoniranja određenih dijelova pruge, vršiti etapno.

Loše vrijeme

Uporedo s betoniranjem, na ovom dijelu tramvajske pruge izvode se i radovi na površinskoj odvodnji.

Na Stupu je počelo betoniranje podloge na kojoj će biti postavljena tramvajska pruga. Šteta je ukazao na to da postoje različite prepreke u rekonstrukciji te da će zbog toga radovi od Ilidže do Remize biti završeni u avgustu, a ne, kako je ranije najavljivano, u maju.

- Uz sve nepredviđene okolnosti koje smo imali na početku, uz izuzetno loše vrijeme i zimu, sada ulazimo u ljepši period, u rokovima smo i u avgustu ćemo imati završenu dionicu Ilidža – Čengić-Vila - kazao je Šteta.

On je naglasio da se radi o najvećem infrastrukturnom projektu u BiH jer „prolazi kroz srce glavnog grada“.

- Za rekonstrukciju cijele pruge predviđene su dvije godine, što se poklapa s dolaskom novih tramvaja. Građani će dobiti sigurnost, protočnost u saobraćaju, tramvaji će brže voziti, vožnje će biti kraće - dodao je Šteta.

Rast cijena

Vang Hai Gang je, uime konzorcija kineskih kompanija, istakao da su zadovoljni kako se projekt odvija.

- Postoje određeni utjecaji na radove s obzirom na porast cijena, zbog toga je i materijal skuplji, ali sve se odvija kako je planirano. Velika prednost u svemu tome je što kineske firme imaju dobru tehničku podršku i fleksibilnost - kazao je Gang.

Bez odstupanja

Šteta tvrdi da će naljeto početi gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

- To je definitivno i tu nema odstupanja. U decembru smo raspisali javni poziv za nadzor. Ovaj projekt, također, provodimo u saradnji s EBRD-om i vrlo brzo bi trebao biti raspisan tender za izvođača, a to bi trebalo biti već sljedeći mjesec - rekao je Šteta.

Procjena je da će gradnja pruge trajati godinu i po.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.