BIVŠI ČLAN BUNDESTAGA

Manuel Sarazin imenovan za specijalnog izaslanika Njemačke za zapadni Balkan

Snažan, stabilan i na miru zasnovan zapadni Balkan također će odlučiti o budućnosti EU u jugoistočnoj Evropi, rekla je Berbok

Manuel Sarazin. Arhiv

A. Č.

2.3.2022

Njemačka je imenovala bivšeg člana Bundestaga Manuela Sarazina (Sarrazin) iz stranke Savez 90/Zeleni za specijalnog izaslanika vlade za zemlje zapadnog Balkana.

- U saveznoj vladi odlučili smo da imenujemo Manuela Sarrazina za specijalnog izaslanika savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana. Ovo me posebno raduje jer veoma cijenim Manuela Sarrazina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima zapadnog Balkana - izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock).

- Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Njemačke. Kao savezna vlada, kreirali smo mjesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na vrlo ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima - dodala je ona.

Berbok je objasnila da će Sarrazin blisko sarađivati ​​sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom, te sa Visokim predstavnikom u BiH, Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

- Snažan, stabilan i na miru zasnovan zapadni Balkan također će odlučiti o budućnosti EU u jugoistočnoj Evropi - rekla je Berbok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.