DOM NARODA FBIH

Zvonko Marić: Dok mi gubimo vrijeme, neko gubi zdravlje

Od 44 zemlje Evrope 37 zemalja je usvojilo ovaj zakon i mi smo u manjem dijelu, u toj crnoj rupi opet, rekao je

Marić: Mnogi pristupaju kalkulantski. SCREENSHOT

S. S.

3.3.2022

U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se odlučuje o zabrani pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Za raspravu se javio delegat Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić.

- Na samom početku bih izrazio prezir prema Vladi FBiH, zbog toga što ne prisustvuju sjednici po ko zna koji put. To je nepristojno i zaslužuje svaku vrstu osude, ali kao civilizirani ljudi nećemo uzvraćati istom mjerom. Mi smo izabrani zastupnici, a oni su izabrani od političkih centara moći.


Koga čekamo?

Marić je podržao ovaj zakon.

- Ja sam za ovaj zakon. On je međunarodna obaveza od 2009. godine, kad smo preuzeli obavezu da u narednih pet godina donesemo, usvojimo i implementiramo ovaj zakon. Već osam godina kasnimo i nemojte molim vas da govorite o argumentaciji da RS to još nije usvojila, pa da onda govorite poslije o tome koji je bolji dio Bosne i Hercegovine. Zašto bi čekali nekog drugog? To više govori o našim nakaradnim shvatanjima.

Poručio je da delegati kalkulišu zbog izbora.


Većina zemalja Evrope je usvojila ovaj zakon

Mnogi pristupaju kalkulantnski ovome, jer ovo je izborna godina, pa mogu izgubiti glasove. Na šta onda mi ličimo? Onda kažu da "Moja biračka baza su vlasnici nargila barova i konzumenti nargile" i onda kažu da zbog toga neće glasati u izbornoj godini, pa traže prolongiranje i usklađivanje. To je zaista nedopustivo. Dok mi gubimo vrijeme, neko gubi zdravlje.

Osobna sloboda se gubi gdje se ugrožava sloboda drugih. Ovi koji su za ovaj zakon su dali argumenti, pa bih volio da oni koji su protiv da kažu neke argumente. Od 44 zemlje Evrope 37 zemalja je usvojilo ovaj zakon i mi smo u manjem dijelu, u toj crnoj rupi opet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.