ZASTUPNICA U NSRS

Begija Smajić: Dodika i njemu slične treba zaustaviti

Srpski političari Dejtonski sporazum tretiraju kao "švedski sto", iz njega uzimaju ono što im odgovara, poručila je ona

Begija Smajić. ANADOLIJA

A. O.

7.3.2022

Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Narodnoj Skupštini bh. entiteta RS Begija Smajić u intervjuu za Anadoliju kazala je da se ne boji govoriti istinu. 

Smajić je za AA pristala govoriti nakon što se našla na udaru kolega iz NSRS-a i politike koju vode srpski predstavnici, jer im se nije svidjelo što je tokom sjednice kazala notornu istinu, da su pripadnici Vojske RS počinili genocid i da uniforma te iste vojske, koju je u svom nakaradnom performansu nosio skupštinski poslanik Nebojša Vukanović, uznemirava i nju i njen narod.


Zastupnički imunitet

Srpski mediji i političari pokušali su izvršiti pritisak na pravosudne institucije da procesuiraju Begiju Smajić, koja je u genocidu izgubila veliki broj članova najuže porodice. 

Smajić bi sudili po novom zakonu koji je nedavno donesen, a kojim se prijeti kaznom zatvora u slučaju da neko uvrijedi RS, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu. Međutim, u Zakonu o imunitetu RS piše da "poslanici u Narodnoj skupštini i članovi Vijeća naroda neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u zakonodavnim organima RS".

- Kada je u pitanju genocid nad Bošnjacima, ja sam samo iznijela pravne činjenice iz punopravnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Suda Bosne i Hercegovina te sudova Njemačke u kojima ne dvosmisleno piše da su genocid nad bosanskim muslimanima (Bošnjacima, op. a.) počinili Vojska i policija Republike Srpske. Koga istina vrijeđa to je dokaz da je želi sakriti. Moj odgovor na sve prijetnje je da ću nastaviti govoriti istinu, a ona je nedvosmislena: Genocid nad Bošnjacima je počinila Vojska i policija RS-a. Neka me tuže ako imaju argumente. Od pritiska i prijetnji meni je teže pala činjenica da sem Stranke za BiH i SDA, nijedna druga stranka nije stala u moju zaštitu, također i razna udruženja, intelektualci, Memorijalni centar Potočari i drugi - ustvrdila je Smajić.


Švedski sto

Da je pritisci i prijetnje nisu pokolebali i obeshrabrili pokazuje i to što se Smajić dostojanstveno, politički iskusno, osvrnula na dešavanja posljednjih mjeseci u NSRS-a, a koja su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

- Srpski političari Dejtonski sporazum tretiraju kao "švedski sto", iz njega uzimaju ono što im odgovara, tumačeći to na svoj način iz pozicije negiranja države Bosne i Hercegovine, dajući atribute državnosti entitetima koji nisu država već administrativno-upravni dijelovi države Bosne i Hercegovine. Mislim da u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sjede odgovorni i stručni ljudi koji će blagovremeno odraditi svoj dio posla - rekla je Smajić.

Dotakla se i pitanja o kojim se raspravljalo u NSRS-u, a koja se tiču ugrožavanja državne imovine, osnivanja entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća, agencije za lijekove i oružanih snaga.

- Od momenta potpisivanja Dejtonskog sporazuma srpska politika, na razno razne političke marifetluke želi da se dokopa državne imovine. Također, srpski političari žele razvlastiti državu Bosnu i Hercegovinu, na način da što manje, a po mogućnosti nikako na nivou države ne bude nadležnosti. Kad god im se ukaže prilika oni će to raditi, a radili su i do sada. Važno pitanje državnosti svake države je državna imovina zato je oni žele oteti i knjižiti kao entitetsku svojinu. Neće moći! Jače je pravo od nasilja. Samo i jedino Bosna i Hercegovina je vlasnik zemlje, šuma, voda, neba, i ostalih općih dobara koje dobro svih građana podjednako. Kada su u pitanju pokušaji formiranja entitetskih agencija i institucija, bilo koje vrste, a iste postoje na nivou države, smatram nepotrebnim i ekonomski štetnim. Istovremeno takvo djelovanje priziva pravnu anarhiju i bezakonje - poručila je Smajić.


Ratni ciljevi

U današnjem svijetu svaki pokušaj je moguć, konstatacija je Smajić na pitanje da li je zbog ovakvih poteza moguće otcjepljenje RS-a od države Bosne i Hercegovine. Međutim, tvrdi da bi sve i ostalo na pokušaju i ništa više.

- Nejasna je uloga i nekih predstavnika međunarodne zajednice koji ne štite evropske principe demokratije nego doprinose dodatnim etničkim podjelama. Dodamo li u posljednje vrijeme sve prisutniji porast desničarskih partija u EU, to nas upozorava da se trebamo uzdati prije svega u sebe i našu sposobnost da se odbranimo od sljedećeg genocida i drugih oblika napada na državu Bosnu i Hercegovinu - tvrdi Smajić.

Govoreći o neprihvatanju Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanju ratnih zločinaca kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u entitetu RS od strane srpskih predstavnika Smajić kaže koji je to zločinac spreman sebe u ogledalu prepoznati kao zločinca.

- Velikosrpska nacionalistička politika je prethodila genocidu. Njezini provoditelji, danas u miru, žele dovršiti ratne ciljeve. Iz tih razloga negiraju genocid, pokušavaju oduzeti državnu imovinu, pokušavaju uspostaviti paralelne institucije. Takva politika neće proći, jer i dalje većina građana BiH stoji na braniku domovine i mi ćemo se odbraniti od secesionističkih nasrtaja na našu zemlju - kaže Smajić.


Snage EUFOR-a

Dotakla se i blokada koje dolaze od bivšeg predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika i trenutnog člana Predsjedništva BiH.

- Dodik bi sve blokirao kad bi mogao. Njega i njemu slične, jednostavno, treba zaustaviti. Tu obavezu imaju prije svega probosanski političari i pravosudne institucije, a onda i oni koji su vrhovni tumači i dio Dejtonskog ustava Bosne i Hercegovine, a to su OHR i članice PIC-a. Zašto se do sada nisu poduzele efikasniji koraci od strane međunarodne zajednice, ne znam. Treba pomenuti i snage EUFOR-a kao međunarodnog organa zaduženog za sigurnost. Njima ne trebaju odluke institucija Bosne i Hercegovine da djeluju, jer taj mandat imaju - navodi Smajić.

Najveći dio povratnika u RS su Bošnjaci, koji su i najveći garant opstanka BiH, kaže Smajić, koja se kao zastupnica u RS-u dotakla njihovog života u ovom dijelu zemlje. Ona smatra da treba izbjegavati termin povratnici, jer je prošlo više od 25 godina od završetka rata.

- Mnogo je rođenih u mjestima svoga življenja u manjem bh. entitetu tako da su i punoljetni, i nisu se niodakle vraćali. Radije bih da govorimo o položaju Bošnjaka u RS-u, nego povratnika. Oni su najjači garant opstanka Bosne i Hercegovine. Kako žive? Bore se svaki dan da prežive, bore se protiv entitetske institucionalne diskriminacije prije svega kod zapošljavanja i obrazovanja. Za opstanak Bošnjaka u RS-u neophodna je značajnija podrška federalnih i kantonalnih institucija. Želim istaći da u sferi svakodnevnog života između Bošnjaka, Hrvata i Srba nema problema. Problemi su u sferi politike. Glavni problem je svima zapošljavanje - kaže Smajić.

Osvrčući se na to što se u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ne obilježava Dan nezavisnosti BiH, 1. mart, Smajić kaže da ovaj datum kao dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se širom Bosne i Hercegovine, istina ne kroz institucije RS-a već kroz raznovrsne oblike aktivizma građana BiH koji poštuju Dan nezavisnosti. 

- Dugo će tako biti. Nemojmo se zanositi skoroj promjeni srpske političke svijesti. Što bude više normalnih građana u RS-u koji vole svoju domovinu, biće i više obilježavanja svih praznika koje ne poštuje secesionistička elita u manjem bh. entitetu - istakla je Smajić, piše Anadolija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.