IMAT ĆE ASISTENCIJU VLADE

FIA uključena u proces uspostave jednošalterskog sistema

Vlada FBiH se obavezuje da osigura sredstva za održavanje elektronskog sistema registra - elektronske glavne knjige registra poslovnih subjekata u FBiH

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Finansijsko-informatičke agencije. Arhiv

L. S. / Fena

10.3.2022

Vlada Federacije BiH prihvatila je danas informaciju Finansijsko-informatičke agencije (FIA) o jednošalterskom sistemu poslovanja i registracije poslovnih subjekata. Ovu agenciju zadužila je da preuzme savjetodavnu i vodeću ulogu u postupku uspostave mehanizma jednošalterskog sistema poslovanja, uz asistenciju Vlade FBiH u pogledu neophodnih resursa. 


Omogućiti pristup podacima

Kako je zaključeno, Vlada će pokrenuti postupak izmjene zakona o FIA-i kako bi se omogućila kompatibilnost Agencije sa zahtjevima ovog procesa.

Zaduženi su Porezna uprava FBiH (dodjeljivanje ID broja i registracija kod nadležnog poreznog organa) i Federalni zavod za statistiku (razvrstavanje pravne osobe prema klasifikaciji djelatnosti) zaduženi su da omoguće FIA-i pristup podacima relevantnim za upis u sudski registar i osiguraju, u skladu s načelom interoperabilnosti, razmjenu podataka, pribavljanje potrebne dokumentacije po službenoj dužnosti i koordinaciju.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo pravde da pripremi prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH čime bi bilo omogućeno da, osim advokata i notara, prijedlog za predaju prijave za upis u sudski registar može obavljati i FIA.

Također, Vlada FBiH se obavezuje da, u skladu s članom 84. Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, osigura sredstva za održavanje elektronskog sistema registra - elektronske glavne knjige registra poslovnih subjekata u FBiH.

Vlada FBiH je prihvatila i informaciju Financijsko - informatičke agencije o prenošenju poslova iz domena informaciono-komunikacionih tehnologija koji se vode u federalnim organima i drugim tijelima federalne uprave na ovu agenciju.


Na jednom mjestu objediniti sve poslove

Izrazila je opredjeljenje da na jednom mjestu budu objedinjeni svi poslovi koji se odnose na informaciono - komunikacijske tehnologije federalnih ministarstava, federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

Agencija je zadužena da preuzme savjetodavnu i vodeću ulogu u postupku uspostave centralizirane informatičke strukture u FBiH, uz asistenciju Vlade FBiH u pogledu neophodnih resursa.

Vlada FBiH će pokrenuti postupak izmjene zakona o FIA-i kako bi se omogućila kompatibilnost Agencije sa zahtjevima ovog procesa, posebno kada je riječ o njenoj nadležnosti i djelatnosti, te finansijskoj održivosti u skladu s novim zahtjevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.