TUŽNA GODIŠNJICA

Tri godine od ekshumacije tijela Davida Dragičevića

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci 24. marta 2018. godine.

David Dragičević. Arhiva

L. S. R.

12.3.2022

Danas su se navršile tri godine od ekshumacije tijela Davida Dragičevića.

Iz neformalne grupe "Pravda za Davida" rekli su da je 12. mart zapečatio svu brutalnost i neljudskost režima Republike Srpske i gradskih vlasti Banja Luke.

- Dan kada je posramljena Banja Luka protjerala Davida posljednji put. Protjerala i odrekla se svog djeteta, svog stradalog sugrađanina. Dan kada je klinac zauvijek otišao iz geta. Jesi li vidjela Banjaluko nekadašnja ljepotice patnju i bol roditelja kojima su oteli i ubili sina. Jesi li čula Banjaluko krik majke kojoj su ubili sina pa mu ni u grobu nisu dali mira? Pa su je natjerali da gleda kako joj sina iz groba pomjeraju. Jesi li čula Banjaluko majku koja gleda dok joj sina iz kovčega u kovčeg prebacuju kako kaže idi vidi da li je ono MOJ DAVID -  ističe se.

Također i dodaju:

- I onda si nekadašnji lijepi grade pokušao da zabraniš svojim građanima da svog Davida isprate posljednji put. A oni ga dostojanstveno ispratili i čuvali. Da zauvijek ode u tuđinu koja će mu za razliku od tebe dati komadić zemlje u kojoj će imati mir i spokoj.

"Znaš li Banja Luko koliko te David volio? Znaš li da je mogao birati gdje će živjeti. I izabrao je tebe grade naš. Dopustila si Banja Luko da ga otmu, da ga ubiju. Pa onda još i da lažu. Pa si grade pokušao da ukloniš i zabraniš svaku uspomenu na tvog Davida. Zašto si to dopustila nekadašnja krajiška ljepotice. Jesi li vidjela Banja Luko kako je otac i sam protjeran dočekao mrtvog sina tamo negdje u tuđini. Je li te bar malo zaboljelo nesretni grade? Stidiš li se grade kog mrzimo i kojeg volimo. Za tebe se borimo Banja Luko jer nisi ti samo njihova. Malo si i naša. I to malo što si naša dovoljno je da se za tebe borimo, da te otrgnemo iz ralja ubica i kriminalaca. Da tvoje ime skinemo sa crnih hronika svjetskih medija", napominju.

David Dragičević. Arhiva

- Ubice su na slobodi, a svi oni koji su zloupotrijebili institucije i organizovano zataškavali ubistvo su napredovali u svojim karijerama. Slučaj Dragičević preuzelo je tužilaštvo BiH od kojeg zahtijevamo ubrzanu istragu, hapšenje i procesuiranje odgovornih za zločin ubistva. Ali i istragu o istrazi koja će dovesti do odgovornih za zloupotrebu službenog položaja sa ciljem zataškavanja ubistva Davida Dragičevića -  ističu iz "Pravde za Davida".

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci 24. marta 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.