AVAZ NA LICU MJESTA

Iz Sindikata poručili: Finansijski plan ZZOKS ne smije biti usvojen bez Granskog kolektivnog ugovora

Skupština KS usvojila je ovaj plan prošle godine pri čemu su osim što je ZZOKS načinjena materijalna šteta, svi oni koji su predložili i glasali za taj plan, prekršili važeće zakone u KS, FBiH i BiH

Piše: N. Ć.

14.3.2022

S pres-konferencije Sindikata radnika u zdravstvu JU Dom zdravlja KS. N. Ćorović

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici bi trebali glasati o usvajanju Prijedloga finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS), no iz Sindikata radnika u zdravstvu JU Dom zdravlja KS, istakli su kako za to nisu zadovoljeni zakonom predviđeni preduvjeti.

Kako su na današnjoj konferenciji za medije naveli iz Sindikata, jedan od osnovnih preduvjeta za usvajanje ovog plana je već ranije zaključen Granski kolektivni ugovor u zdravstvu bez kojeg se ne može uraditi nikakva ozbiljna projekcija bruto plaća plana koji se zapravo usvaja.

Nezakonito zaključivanje

- Prošle godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je ovaj plan pri čemu su, osim što je ZZOKS načinjena određena materijalna šteta, svi oni koji su predložili i glasali za taj plan, prekršili su, ne samo trenutno važeće zakone u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini, nego su došli u sukob i sa Ustavom KS, FBIH i BiH - kazao je Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS.

Kako je navedeno, i ranijim postupcima trenutne Vlade KS, a u smislu nezakonitih zaključivanja zakonom neprepoznatih strukovnih kolektivnih ugovora sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije KS u dva odvojena slučaja, nenesena direktna finansijska šteta ZZOKS u iznosu od, kako dodaju, sada već 30 miliona KM".

- Neovisno o pomenutom nezakonitom usvajanju finansijskog plana ZZOKS, trenutna vlast u KS opet pokušava da zaključi kolektivni ugovor sa strukovnim sindikatima kao nezakonit, čime bi nastavak direktne štete ZZOKS porastao sa više od 800.000 KM mjesečno koliko to sada iznosi – istakao je Avdović.

Posljednji sastanak u novembru

- Nakon svega izuzetno je važno da prije sutrašnje sjednice Skupštine KS, zastupnici i članovi pregovaračkog tima Vlade KS, na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, budu upozoreni o nezakonitom pravcu u kojem se kreću, a čime Sindikat radnika u zdravstvu KS osigurava onemogućavanje uključenih u ovaj problem da javno kažu kako nisu bili upoznati sa posljedicama koje će se desiti. Dakle, još jednom želimo skrenuti pažnju nadležnim vlastima u KS na dvije ključne stvari – prvo finansijski plan ZZOKS ne smije biti usvojen bez Granskog kolektivnog ugovora, a drugi je da kolektivni ugovor mora biti granski – istakao je Avdović.

Kako je navedeno, posljednji sastanci pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata održani su 11. avgusta i 12. novembra prošle godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.