MALVERZACIJE

Zavod KS krši prava pacijenata: Građanima uskraćeno liječenje

Na nezakonitosti ZZOKS u raspisivanju i provođenju javnih poziva upozorio doktor Đugum

ZZOKS: Ne raspisuju javne pozive. AVAZ

21.3.2023

I dok svi govore o nužnim reformama u zdravstvenom sektoru, situacija u BiH je alarmantna. Društvenim mrežama sve češće kruže fotografije koje objavljuju nezadovoljni građani, a na kojima se vide uputnice u kojima piše datum pregleda na koji će čekati po nekoliko mjeseci.

Nema termina

U vrlo teškoj ekonomskoj situaciji mnogim građanima odlazak u privatnu ordinaciju na pregled predstavlja luksuz koji ne mogu priuštiti.

Pravila samo na papiru postoje i uopće se ne poštuju, a zavodi zdravstvenog osiguranja služe interesima pojedinaca, a ne pacijenata.

Kada je riječ o pravima pacijenata, situacija u Kantonu Sarajevo daleko je od zadovoljavajuće. U ovom kantonu pacijenti mjesecima čekaju na termin za ultrazvuk. Ljekara nema, termini su prebukirani, a ne dozvoljava se mogućnost pacijentima da se za svoj novac liječe i u privatnim zdravstvenim ustanovama.

ZZOKS, na čijem je čelu Muamer Kosovac, opet nije raspisao javni poziv na koji su se mogle prijaviti i privatne zdravstvene ustanove kako bi pacijenti i u njima, na teret Zavoda, mogli obavljati preglede.

Kosovac: Na čelu ZZOKS. Facebook

Finansijski plan koji je sačinjen i koji će se na Skupštini Kantona Sarajevo naći na narednoj sjednici sigurno će biti usvojen, jer ukoliko ne bude usvojen do 31. marta, u pitanje će biti dovedena isplata plaća radnicima u zdravstvenom sektoru. Međutim, pacijenti su tu zadnja rupa na svirali.

Ne poštuju odluke

Jedan od onih koji upozoravaju na nezakonitosti ZZOKS u raspisivanju i provođenju javnih poziva je i osnivač i direktor PZU „Atrijum“ prim. mr. sci. dr. Mirsad Đugum. Za „Avaz“ ističe da mu je u čitavoj priči najviše žao pacijenata.

- Najgore je to što pacijenti čekaju na ultrazvuke abdomena po četiri do pet mjeseci. Ne poštuje se ni odluka ministra zdravstva KS koji je donio pravilnik prema kojem pacijenti koji duže od 30 dana čekaju usluge imaju pravo iste odraditi bilo gdje, a da im se novac za to refundira. Za pacijente koji plaćaju zdravstveno osiguranje ovo je užasno - kazao nam je dr. Đugum.

Đugum: Upozoravao više puta. AVAZ

Dodaje da je ministar zdravstva Haris Vranić Zavodu u prošloj i tokom ove godine dostavio akte u kojima nalaže da naprave javne pozive, koje Zavod nikada nije raspisao.

Brojne malverzacije

Jedna od posljednjih afera koje su potresle BiH odnosi se na kriminal u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK koji je težak pola miliona KM. Podnesena je krivična prijava protiv direktora i Uprave Zavoda. Osim toga, u septembru prošle godine je usvojena žalba Specijalne bolnice „Medical Institute Bayer“ Tuzla upućena na javni poziv koji je raspisao ZZO Tuzlanskog kantona. Naime, prekršen je Zakon o javnim nabavkama te je pokrenut krivični postupak protiv ZZOTK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.