GRADSKO VIJEĆE

Tajnim glasanjem sutra će biti izabrani dobitnici "Šestoaprilske nagrade"

Među kandidatima kompanija "Alternativa", Škrijelj, Ler, Huseinović, Imamović, Bektić...

Biranje dobitnika "Šestoaprilske nagrade" tajnim glasanjem. Ilustracija

Piše: A. Nalo

15.3.2022

Iza zatvorenih vrata gradski vijećnici, sutra će, odlučivati o tome ko će biti dobitnici ovogodišnje "Šestoaprilske nagrade".

Inače, ovo prestižno priznanje tradicionalno se dodjeljuje laureatima 6. aprila na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a u povodu Dana Grada Sarajeva.


 

Društvena angažiranost

Iz oblasti privrede, kako je "Avaz" već pisao predložena je kompanija „Alternativa" d.o.o, a iz oblasti obrazovanje Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu. Nadalje, iz oblasti zdravstva za "Šestoaprilsku nagradu" predložen je poznati doktor Željko Ler, a iz oblasti kultura i umjetnost autor ratnih dokumentaraca Avdo Huseinović i bh. umjetnik Damir Imamović. Iz ostalih oblasti predloženi su istaknuti novinar Boro Kontić i autor "Srebrenog cvijeta" Mensur Bektić.

Kompaniju "Alternativa", koja ove godine proslavlja 25 godina postojanja, za ovu nagradu kandidiralo je Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom UO Safudinom Čengićem.

- Prema našem jednoglasnom zaključku "Alternativa" svakako zaslužuje nagradu obzirom na to da danas važi za jednog od najvećih izvoznika u Kantonu Sarajevu te regionalnog lidera u domenu proizvodnje profilisanih limova...- naveo je, između ostalog, Čengić.

Rektora Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifata Škrijelja za nagradu je predložilo Udruženje genetičara u BiH. U impozantnoj biografiji navedeno je da je Škrijelj rođen u Crnoj Gori te da je studij biologije završio 1987. godine na PMF Univerziteta u Sarajevu, magistrirao je 1991. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat iz bioloških nauka odbranio je 1995. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Grupa građana predložila je prim. dr. Željka Lera za ovo prestižno priznanje, a podršku je dalo i Udruženje specijalista javno-zdravstvenih disciplina FBiH.

- Imajući u vidu ukupni radni opus i postignute rezultate, društvenu angažiranost te ljudske kvalitete i visoku profesionalnu posvećenost svom humanom pozivu, kako u ratu, tako i u poslijeratnom periodu , posebno tokom pandemije , smatramo potpuno opravdanom i utemeljenom kandidaturu prima.dr. Lera za Šestoaprilsku nagradu - navela je grupa građana u obrazloženju.

Preuzimanje odgovornosti

Avdu Huseinovića režisera, novinara i publicistu autora 26 knjiga i brojnih filmova, koji govore o stradanju građana u proteklom ratu i čuva istinu o zaboravu, predložili su JOB "Unija veterana" KS, zatim Organizacija šehida i poginulih boraca KS, Savez  Udruženja DNRP Zlatni ljiljani i zlatna policijska značka KS i Savez ratnih vojnih invalida KS.

- Svojim djelovanjem na očuvanju istine o prethodnom ratu , on je na sebe preuzeo odgovornost čuvara našeg kolektivnog sjećanja. Smatramo da je Huseinović do sada učinio mnogo više brojnih institucija kojima bi očuvanje istine o ratu u BiH trebao biti zadarak - navela su ova udruženja.

Fondacija Muzej ratnog djetinjstva u oblasti kulture i umjetnosti predložila je Damira Imamovića.

- Duboko uvjereni da "kralja sevdaha" kako ga naziva The Huffington Post zaslužuje da ga okruni i njegovo rodni kraj - naveli su, između ostalog, iz Fondacije.

Među predloženim kandidatima je novinar Boro Kontić. On je prijedlog UO Fonda otvoreno društvo BiH. Njegovu kandidaturu podržalo je i Udruženje novinara BiH i to zbog rezultata i ostvarenja koje je postigao u oblasti novinarstva. Kako su istakli dobitnik je prestižnih nagrada.

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepa" iz Sarajeva predložilo je Mensura Bektića.

- Bektić se dugi niz godina bavi humanitarnim radom. Poseban doprinos je dao dijeljenjem stipendija učenicima i studentima iz socijalne kategorije iz Srebrenice, Žepe i okolnih mjesta. Od prodaje srebreničkog cvijeta filigranskog rada "Srebrenica", stipendije su isplaćivane jednokratno. Ovim činom se stimulišu učenici da stiču nova znanja i kao i njihov opstanak u Srebrenici i šire - naveli su iz UO ovog udruženja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.