DIETMAR KOSTER

Europarlamentarac poručio Dodiku: U Evropskoj uniji nema mjesta za negatore genocida

Tekuća blokada institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba provokativne retorike u javnosti samo dovodi do nestabilnosti i kašnjenja u realizaciji reformi koje su važne za državu i bolji život ljudi, rekao je Koster

Dietmar Koster i Milorad Dodik. Agencije

Piše: Avaz.ba

15.3.2022

Europarlamentarci su danas poslali jasne poruke članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku te predsjedavajućem Doma naroda u Parlamentu BiH Draganu Čoviću. 

Skoro sve su se odnosile na obaveznu deblokadu institucija i dogovoru o Izbornom zakonu BiH.

Neki zastupnici su se obratili direktno naprimjer Miloradu Dodiku, kao i Draganu Čoviću.


Uputio poruku

Dietmar Koster osvrnuo se na genocid u Srebrenici te je poručio Dodiku:

- U Evropi nema mjesta negiranju genocida - rekao je Koster i dodao:

- Tekuća blokada institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba provokativne retorike u javnosti samo dovodi do nestabilnosti i kašnjenja u realizaciji reformi koje su važne za državu i bolji život ljudi.

Istakao je da ima poruku za tri člana Predsjedništva BiH:

- Potvrđujem snažnu podršku jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i njenim evropskim integracijama. Stojimo uz BiH. Donijeli ste suverenu odluku o pristupanju EU. Mi u EU radimo s vama kako bismo omogućili dodjelu statusa kandidata. Pozivamo sve da se suoče s izazovom i osiguraju funkcionalnu demokratsku BiH kako bi mogla nastaviti proces - kazao je Koster.


Nedostatak perspektive

Između ostalog je rekao i da mladi ljudi napuštaju državu zbog nedostatka perspektive.

Podsjećamo, i članica Evropskog parlamenta Tineke Strik uputila je jasne i žestoke poruke Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

- Ne možemo priuštiti da sarađujemo sa političarima koji se udružuju s Putinom. Pozivam Dodika da prekine veze s Kremljom i da jasno osudi rusku invaziju. Prestanite s destruktivnom retorikom, kao što ste učini i na ovom sastanku.

Također, pozivam Čovića da, dok god Dodik ne osudi rusku agresiju, se distancira od njega i njegovog ponašanja - kazala je ona, između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.