PRES KONFERENCIJA

Borelj: Fokus današnjih razgovora sa političkim predstavnicima je izmjena Izbornog zakona

Jučer smo imali u Evropskom parlamentu živu diskusiju, što je dobro da čujemo stavove da shvatimo kako očuvati BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, rekao je Borelj

Žozep Borelj. S. Spahić

Piše: S. Spahić

16.3.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) posjetio je bazu Butmir u Sarajevu. 

Nakon svečanosti, Borelj se obratio novinarima. 

- Operacija ALTHEA je pokrenuta 2004. godine sa ciljem očuvanja našeg susjedstva, što BiH svakako jeste. Bio je cilj obučavanje OS BiH. Trenutno je riječ o multinacionalnim snagama, gdje osim pripadnika iz zemalja EU imamo i pripadnike iz Čilea i Turske. U okviru EUFOR-a smo ojačali snage sa 500 novih vojnika i garantujem vam da je to samo mjera predostrožnosti. Uvjeravam vas da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti i bezbjednosti BiH - rekao je Borelj. 


Pričao je i o ruskoj invaziji na Rusiju.

- Poruka opredjeljenja je važna u okolnostima ruske invazije, jer je rat vraćen na evropsko tlo. Ne mogu se naglasiti svi efekti rata. Oni će se proširiti na svjetski nivo i prijete ekonomskom krizom. Efekti mogu pogoditi i na sigurnost zapadnog Balkana, zato je i važno da budemo angažovani. Uduplali smo naše snage. Podržavamo i OS BiH i deminerski bataljon unutar njih, a primjer je da će BiH biti prvi korisnik EU fonda za mir, gdje će dobiti ozbiljna sredstva. Uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u novembru poručujemo da ćemo mi učiniti sve da ostanemo tu i dalje - istakao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku.


Fokus na 14 ključnih prioriteta

Na pitanje o ubrzanom članstvu BiH, da li je i dalje fokus na 14 prioriteta rekao je da su pravila vrlo jasna i da se moraju poštovati.

- Moraju se provesti sve reforme iz 14 prioriteta - bio je izričit Borelj. 

Pitali su ga i šta je fokus današnjih razgovora sa političkim predstavnicima, na šta je odgovorio da je između ostalog najbitnija saglasnost oko izmjena Izbornog zakona. 

- Jučer smo imali u Evropskom parlamentu živu diskusiju, što je dobro da čujemo stavove da shvatimo kako očuvati BiH kao jednu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda - zaključio je Borelj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.