PRES KONFERENCIJA

Preporuke Skupštine građana BiH: Posredan izbor četiri člana Predsjedništva BiH

Preporučujemo ukidanje Doma naroda BiH, Vijeća naroda RS i Doma naroda Federacije BiH, istakla je Senada Hadžić

Senada Hadžić. A. Ovčina

A. O.

17.3.2022

Na predstavljanju preporuka za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predstavila Skupština građana BiH, obratila se Senada Hadžić, ispred Skupštine građana BiH. Iznijela je niz preporuka koje je donijela Skupština građana BiH.

Na početku svog obraćanja je podsjetila da je tokom dva vikenda u februaru, u dva različita grada u BiH, u Sarajevu i Tesliću, zasjedala skupina od 57 nasumično izabranih ljudi od kojih niko ne obnaša političku funkciju, bolje poznato kao Skupština građana BiH.


Eliminisanje diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona

Posebno se vodila diskusije o eliminisanju diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

- Neke od preporuka su da je potrebno eliminisati diskriminaciju iz Ustava, odnosno Izbornog zakona. Omogućiti svima da biraju i budu birani na sve funkcije na svim nivoima vlasti i osnažiti učešće žena. Što se tiče Predsjedništva BiH preporučujemo posredan izbor četiri člana Predsjedništva BiH iz reda poslanika Predstavničkog doma BiH od kojih bi svako obavljao dužnost predsjednika godinu danu uz rotaciju - rekla je Hadžić.

Predsjedništvo bi, dodala je, imalo protokolarnu ulogu dok bi se nadležnost prenijela na Vijeće ministara BiH.


Ukidanje Doma naroda BiH

- Preporučujemo ukidanje Doma naroda BiH, Vijeća naroda RS i Doma naroda Federacije BiH, uz prenošenje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa za Predstavnički dom BiH, NSRS, odnosno Predstavnički dom Federacije BiH - još je jedna od preporuka.

Istakla je i da su dali niz detaljnih preporuka za borbu protiv korupcije u izbornom procesu, kao što je uvođenje novih tehnologija, ukidanje glasanja putem pošte i mnoge druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.