VLADA FBIH

Izbjeglice iz Ukrajine će, ako bude potrebe, biti smještene u hotelu "Valter" u Sarajevu

Pomoć parovima sa sterilitetom kroz izmjene i dopune Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

S pres-konferencije danas u Mostaru. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

17.3.2022

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je informaciju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom prema kojoj se u slučaju eventualnog prijema izbjeglica iz Ukrajine za tu namjenu na raspolaganje stavljaju smještajni kapaciteti hotela „Valter“ u Sarajevu. Riječ je o objektu  kojim upravlja Agencija.

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao Vinko Jakić, direktor te Agencije, na raspolaganju će biti dva sprata hotela sa 80 ležajeva, a bila bi im osigurana i adekvatna ishrana. Podsjetio je na to da su ranije izglasani zaključci o tome da Vlada FBiH iznađe mogućnost eventualnog smještana izbjelih osoba iz Ukrajine.

- Također, Vlada je donijela zaključak da se prema Vijeću ministara BiH uputi inicijativa za definiranje statusa izbjeglica iz Ukrajine, budući da oni trenutno u našoj zemlji borave kao strana lica- rekao je Jakić.


Jakić: 80 ležajeva. M.Smajkić

Na sjednici su utvrđene izmjene i dopune Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koje su po skraćenom postupku upućene u parlamentarnu proceduru.


Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra za zdravstvo, podsjetila je na to da da je 2018. godine donesen ovaj Zakon koji je zaživio tek u prošloj godini, i to ne u punom obimu.


- Tokom provedbe tog zakona pokazalo se zapravo da je došlo do niza problema i da su se kantonalni zavodi obraćali s različitim inicijativama i upitima, tumačenjima odredbi kako Zakona tako i provedbenih propisa, a s druge strane, dobili smo niz žalbi bračnih parova. Kada smo analizirali situaciju, shvatili smo da je apsolutno neujednačena praksa po kantonima od zavoda zdravstvenog osiguranja i da je to stvorilo nejednakost u pristupu uslugama biomedicinski potpomognute oplodnje za koje smatramo da su escenijalne za cijelu Federaciju BiH. S tim u vezi, od Vlade je krenula inicijativa da se naprave izmjene zakona koje  će omogućiti jednakost u dostupnosti svim bračnim parovima sa sterilitetom. Također, podstaklo nas je i to što smo vidjeli temeljem analize da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno  iz postupka biomedicinske potpomognute oplodnje. To procentualno u odnosu na ukupan broj zvuči malo, ali u apsolutnom broju, to je jako značajno- rekla je Bera.



Bera: Veliki iskorak. M.Smajkić

Zakonom je, dodala je, regulirano to da je riječ o tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje, ali, naglasila je kako je u prošloj godini Komisija sagledala situaciju u vezi onkofertiliteta, odnosno, za skladištenje stanica i tkiva kod osoba kojima zbog određenih hroničnih ili malignih bolesti prijeti sterilitet, što će biti finansirano predstojećim izmjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.