"MI SMO ČVRSTO UZ BIH"

Ambasada SAD: Posljednje prijetnje Kalabuhova su opasne, neodgovorne i neprihvatljive

Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja, istakli su

Reakcija iz Ambasade SAD na izjavu Kalabuhova. Avaz

H. J. I.

17.3.2022

Američka ambasada u BiH reagirala je na izjave ruskog ambasadora Igora Kalabuhova. Naime, Kalabuhov je u intervjuu za FTV izjavio prijetnju za BiH ukoliko se pridruži NATO-u.

- Posljednje prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja.

Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok poduzima potrebne korake kako bi osigurala svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda - saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Kalabuhov je za Federalnu izjavio da su oni "za ono šta BiH odluči".

- Ako ona odluči da bude članica bilo čega to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati. Nikakve direktne prijetnje BiH nema. To je direktna prijetnja od strane Zapada. 

To je poigravanje sa narodom u BiH da Rusija navodno priprema neki plan. Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija, i ja ne mislim čak da u nekoj fantaziji, u nekoj realnosti da BiH postane članica NATO-a. Vidimo da nema tu koncenzusa i neće biti tako lako BiH to odlučiti u ovim okolnostima - rekao je Kalabuhov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.