TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Ivana Korajlić za “Avaz” o izvještaju protiv Dodika: Direktno kršenje zakona

Nosioci javnih funkcija ne samo da ne smiju biti u upravi preduzeća koja na bilo koji način posluju sa institucijama na bilo kojem nivou, već se to odnosi i na njihove bliske srodnike – kaže Korajlić

Korajlić: Komisija ne funkcionira. Avaz

Piše: A. Bajramović

18.3.2022

Transparency International u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer firme u vlasništvu njegove porodice posluju sa državom i primaju značajne podsticaje iz budžeta.

Jedan od primjera

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić kaže kako je ovo samo jedan od primjera kada neko ko obavlja javnu funkciju koristi uticaj na kompletan sistem, kako bi se obezbijedila korist članovima porodice i svima koji su s njim povezani, tako što se crpe sredstva iz budžeta za firme koje su u direktnom vlasništvu ili pod kontrolom članova porodice nosilaca javnih funkcija.

- Ovaj put se radi o direktnom kršenju zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji jasno propisuje da nosioci javnih funkcija ne samo da ne smiju biti u upravi, odgovorna lica preduzeća koja na bilo koji način posluju sa institucijama na bilo kojem nivou, već se to odnosi i na njihove bliske srodnike – kaže za „Avaz“, Ivana Korajlić.

Ona upozorava na problem da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa ne funkcionira već godinama, jer se koriste različite vrste manipulacija da bi se izbjeglo njeno odlučivanje u pojedinim predmetima. Potrebu unaprjeđenja zakona o sukobu interesa vlasti ignoriraju.


Detalji iz izvještaja

U izvještaju TI BiH se navodi da sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna preduzeća koja posluju sa javnim institucijama, zbog čega je član Predsjedništva BiH u situaciji sukoba interesa. Prema podacima iz nedavnog istraživanja portala Capital.ba, firme u vlasništvu porodice Dodik dobile su u 2021. godini oko 370.000 KM iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda RS. Pravno lice “Ugostiteljstvo Apape” s.p u vlasništvu Dodikove kćerke dobijalo je u proteklom periodu poslove od Ugostiteljskog servisa Vlade RS u iznosima koji prelaze zakonski dozvoljeni prag od 5.000 KM godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.