SARAJEVSKA VIJEĆNICA

Komemoracija prof. dr. Fikretu Karčiću: Njegovo prisustvo izazivalo je istinsko poštovanje

Kao pravnik, često je govorio o pravima drugih, a kao tradicionalno odgojen bosanski musliman više je računa vodio o svojim obavezama nego o svojim pravima, kazao je Ahmet Alibašić

S komemoracije u Sarajevu. Preporod

Preporod

18.3.2022

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana komemoracija povodom preseljenja na ahiret prof. dr. Fikreta Karčića, profesora Pravnog fakulteta i bivšeg predsjednika Ustavnog suda i Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

O ličnosti i naslijeđu prof. dr. Fikreta Karčića govorio je prof. dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka, piše Preporod.


Njegova misao bila je neobično jasna

- Kao pravnik, često je govorio o pravima drugih, a kao tradicionalno odgojen bosanski musliman više je računa vodio o svojim obavezama nego o svojim pravima. Odgovornost prema Bogu iskazivala se u njegovoj nenametljivoj ali dubokoj osobnoj pobožnosti. Odgovornost prema sebi reflektirala se u njegovom nastojanju da ni na koji način ne bude na teret drugima. Odgovornost prema porodici otjelovila se u brizi za njeno blagostanje, obrazovanje i zajedničko vrijeme - rekao je Alibašić.

Prisustvo prof. dr. Karčića je izazivalo istinsko poštovanje, dodao je Alibašić. Kako je kazao, prof. dr. Karčić je karakterno bio rijetko konzistentna ličnost i živio je u skladu s poslovicom "U dobru se ne uzvisi, u zlu se ne ponizi".

- Naslijeđe prof. dr. Karčića je zasigurno puno veće od njegovog kratkog života. Nisu to samo njegove knjige i radovi, a kojih je zaista mnogo, veći njegovi studenti diljem zemaljske kugle, a posebno njegova tri sina, tri mlada intelektualca. Svima nama preporučujem njegova djela, jer njegova misao je bila neobično jasna i mjerodavna - naglasio je Alibašić.


Prof. dr. Ahmet Alibašić. Preporod

Tarik Haverić se podsjetio na prijateljstvo sa prof. dr. Fikretom Karčićem, koje je trajalo 40-ak godina.

- On je bio u uskom krugu mojih bliskih prijatelja. Mi smo se sastajali i pričali bez ikakvog dnevnog reda, teme su nekad bile stručne a nekad lične, i one su se razvijale u smjeru u kojem niko nije planirao. Bio je posebna ličnost, nedostajat će nam - kazao je.

Prisutnima na komemoraciji se obratio i Hikmet Karčić, sin prof. dr. Fikreta Karčića.

- Naš babo nije bio samo otac, bio je mentor, savjetnik. Ovom prilikom se želim zahvaliti svima - kazao je Hikmet Karčić.

Dženaza profesor Karčiću klanjana je jučer u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukupan je u haremu Ćurčića džamije u Sarajevu.


Brojna objavljena djela

Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Zajedno s dr. Enesom Karićem 2018. godine bio je dobitnik prestižne nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se "Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918.-1941.", "Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma", "The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times", "Studije o šerijatskom pravu i institucijama", "Metodi istraživanja u islamskim naukama", "Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku", "The Other European Muslims: A Bosnian Experience".

Profesor Karčić na ahiret je preselio 16. marta u 66. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.