PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević: Propustili smo dobru priliku

Smatramo i da je i dalje indirektan izbor sva tri člana Predsjedništva BiH u ovom trenutku zasigurno ako ne najbolje, onda jedno od boljih rješenja, kazao je Ogrešević

Nermin Ogrešević. Screenshot

E. T.

20.3.2022

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), kazao je da je današnjim propalim pregovorima propuštena prilika koja se ukazala, a koja je uzrokovana presudom Evropskog suda za ljudska prava, da se i ustavne promjene i izmjene izbornog zakonodavstva naprave na takav način da to bude iskorak u demokratskom razvoju naše domovine.

- U tom smislu, u ovom trenutku, tokom ovih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva i ustavnim promjenama, to nije iskorišteno na najbolji način.

Mi smo već iznosili svoja mišljenja. Naravno, nismo ovih dana govorili o tome dok se ne okončaju pregovori.

U četvrtak smo iznijeli stav NES-a, da smatramo da bi za nas bila problematična asimetrija u izboru članova Predsjedništva BiH. To bi značilo da se na jedan način bira u Republici Srpskoj, a na drugi u Federaciji.

Smatramo i da je i dalje indirektan izbor sva tri člana Predsjedništva BiH u ovom trenutku zasigurno ako ne najbolje, onda jedno od boljih rješenja. To bi poprilično pojednostavilo cijeli proces - rekao je Ogrešević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.