PRENOSIMO

Savijanje kičme posebno se isplatilo jednoj porodici u Tuzli: Zlatan Begić ne može potrošiti novac koji mu se da iz džepova ojađenih građana BiH

Begiću je mandat dat da slijepo slijedi instrukcije SDA, glasa za kadrove SDA, HDZ-a i SNSD-a, malo glumi opoziciju koalicionom partneru HDZ-u, prima enormne svote narodnog novca i eventualno da ponekad “zareži” po naredbi vlasnika

Zlatan Begić. Arhiv

Pressmedia

20.3.2022

Uprkos tome što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rijetko održava sjednice na bankovne račune parlamentaraca redovno leže više od 5.000 KM plate i ostalih naknada koje im pripadaju po sili zakona. Korisnici narodnog novca po svim osnovama većinom su zastupnici SNSD-a i HDZ-a s tim što novac ojađenih građana BiH nije mrzak ni DF-om zastupniku Zlatanu Begiću.

Prema podacima iz novembra 2019. godine mjesečna plaća Zlatana Begića u Parlamentarnoj skupštini BiH iznosi čak 4.355 KM, a pored toga na račun mu se isplaćuje i 126 KM naknade za topli obrok, 713 KM paušala, 300 KM naknade za odvojeni život i 147 KM naknade za prijevoz. Iz navedenog može se izvući zaključak kako ubleharenje Zlatana Begića mjesečno košta građane BiH nevjerovatnih 5.641 KM, piše Pressmedia.




Idealan podanik

Korist od Begićevog sjedenja u Parlamentarnoj skupštini BiH nije imao niko drugo do on sam. Nijedna inicijativa, prijedlog zakona, zastupničko pitanja ili eventualno govor ovog blijedog političara s ulogom statiste SDA nije i neće ni na koji način pozitivno utjecati na živote građana BiH.

Begiću je mandat dat da slijepo slijedi instrukcije SDA, glasa za kadrove SDA, HDZ-a i SNSD-a, malo glumi opoziciju koalicionom partneru HDZ-u, prima enormne svote narodnog novca i eventualno da ponekad “zareži” po naredbi vlasnika na sve one koji svojom kritikom pokušaju ukazati na pogubnost skladnih odnosa SDA, HDZ-a i SNSD-a kada je riječ o čerečenju države.

Nesklad između Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika direktno se održava na njihove privjeske, a pticama na grani već je jasno da je DF ništa drugo do privjesak SDA – igračka u rukama SDA koja omogućuju Bakiru Izetbegoviću da podijeli sa Željkom Komšićem odgovornost za sav kriminal, korupciju i nesposobnost vlasti u zemlji.

U takvoj konstelaciji odnosa Zlatan Begić je idealan podanik jer Zlatan Begić nema obraz i nema ideale. Na više primjera Begić je dokazao da ima sposobnost pretvoriti se u beskičmenjaka, valjati se po blatu, polomiti zube braneći Izetbegovića, Dodika i Čovića, a sve u nadi da će i nakon izbora 2022. godine nastaviti primati 5.641 KM iz državnog budžeta. 

Glasao za izbor HDZ-ovih i SNSD-ovih ministara

Zlatan Begić je osoba koja je glasala za izbor HDZ-ovih i SNSD-ovih ministara u Vijeće ministara BiH što dovoljno govori o kakvom pojedincu se radi. Kada se upale TV kamere Begić će prvi ukazivati na destruktivno ponašanje Dragana Čovića i Milorada Dodika, ali će ipak kada sjedne u parlamentarnu klupu, gdje ima priliku utjecati na odluke, ponizno podržati isporučivanje državnih institucija Čovićevim i Dodikovim kadrovima.

Identično licemjerstvo Zlatana Begića imali smo priliku vidjeti i u odnosu spram SDA, tačnije prije nego je DF postao samo dislocirana ispostava stranke Bakira Izetbegovića. Amela Begić, supruga Zlatana Begića, 2017. godine pojavila se na konferenciji koju je organizovala Vlada Tuzlanskog kantona i u dramatičnom obraćanju SDA-ovom premijeru optužila SDA za politizaciju obrazovanja tvrdeći da SDA sabotira njen izbor u zvanje univerzitetskog profesora iako je magistrirala i doktorirala na UNSA, piše Pressmedia.

- Tad ste tražili od mog muža Zlatana Begića da dođe i da vam se pokloni kako bih ja bila zaposlena. Ali Zlatan Begić, a ni ja, vama se nikada neće pokloniti zbog bilo kojeg posla - rekla je Amela Begić u svom obraćanju SDA-ovom premijeru.

Nisu prošle ni dvije godine od te izjave, a Zlatan Begić se ipak poklonio stranci Bakira Izetbegović i tako propustio da se bar na jednom polju – s obzirom na to da kao profesor nije ostvario nikakve zapažene rezultate i da niko u suštini ne zna ni čime s bavi (zbog čega često mora isticati u javnosti da je njegova oblast ustavno pravo) – ostvari u poslovnom smislu. Zlatan Begić zasigurno neće ostati upamćen u bosanskohercegovačkoj historiji, a i kad bi bio ostao bi upamćen kao čovjek od kojeg ni država, a ni univerzitet nije imao nikakve koristi.

Rezultat kompletne drame o radnom angažmanu Amele Begić rezultirao je ulaskom Zlatana Begića u koaliciju sa SDA, savijanjem kičme, njegovom platom od skoro 6.000 KM i radnim angažmanom Amele Begić tj. platom od oko 4.000 KM s dodacima. Ruku na srce, Begići su svoje podaništvo debelo naplatili jer nije mala stvar kada u jednu kuću svakog mjeseca “kane” skoro 10.000 KM narodnog novca. 

Nadolazeći Opći izbori izazvali paniku

Čak i ljudi s manjim primanjima idu na terepije i liječe se od kifoze (inače, kifoza je poremećaj zakrivljenosti kralježnice – glavne karakteristike kifoze su: glava savijena prema naprijed – ispred vertikalne linije, ramena pomaknuta naprijed i pojačana pogrbljenost, uvučen prsni koš, lopatice istaknute i odvojene od kralježnice te mlitav i ispupčen trbuh).

Nadolazeći Opći izbori već su izazvali paniku kod Zlatana Begića jer je i sam Begić svjestan da bi mogao, zbog podaništva njega lično, a i DF-a spram SDA, ostati bez visokih primanja. Zbog toga je započet pokušaj rebrendiranja DF-a tj. ujedinjavanja ove opskurne političke stranke s političkim subjektima koje vode Mirsad Hadžikadić i optuženik za kriminal i korupciju Enver Bijedić, a sve s krajnjim ciljem koaliranja sa SDA nakon izbora 2022. godine.

Enver Bijedić, koji je nedavno uhapšen pa zatim pušten da se brani sa slobode, stranački je kolega Zlatanu Begiću. I Bijedić i Begić djeluju u Klubu DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i gle čuda odlično se slažu. Nije Begić zamjerio Enveru što je predsjednika DF-a Željka Komšića nazivao pijanicom koja od ranog jutra konzumira alkohol.

Po kuloarima se već duže vrijeme licitira ulogom Zlatana Begića u kriminalnoj aferi koja se veže za ime Envera Bijedića. Spekuliše se da je Begić imao savjetničku ulogu u sklapanju štetnih ugovora koje je dodijelio Rudnik soli Tuzla, a koji su teški čak 5,5 miliona KM. Navodno je sve dogovoreno na sastancima u teniskim terenima u Tuzli i u restoranu President, a kojim je prisustvovao i vlasnik jedne firme iz Živinica.

U kojoj mjeri je Begić odveo DF pogrešnim putem u Tuzli i koliko je nizak stepen njegovog autoriteta i kredibiliteta dovoljno govori informacija da su dva vijećnika, koja su prošle godine dobila mandate u Gradskom vijeću Grada Tuzla s liste DF-a, napustila DF te odlučila da djeluju kao nezavisni vijećnici, piše Pressmedia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.