U SALI REKTORATA UNSA

Komemoracija Fikretu Karčiću: Pouka o dostojanstvu i istrajnosti nadahnuće za mnoge generacije

On je uvijek govorio o svjetovnoj pravnoj misli i islamskoj pravnoj misli, kazala Memišević

A. O. / Anadolija

22.3.2022

Komemoracija. ANADOLIJA

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je komemoracija povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog pravnika i naučnika Fikreta Karčića, koji je preminuo 16. marta u 66. godini, javlja Anadolija.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu Zuhdija Hasanović istakao je da je prof. dr. Fikret Karčić bio cjelovita ličnost i da je sve urađeno tokom života, uradio na najbolji način.

- Kao naučnik je svojim objavljenim knjigama i radovima pomjerao granice. Kada se radi o nastupima na međunarodnim konferencijama, na najljepši način je govorio o našim iskustvima i našem razumijevanju islama na bosanskohercegovačkim prostorima. Kada se govori o profesoru Karčiću kao javnoj ličnosti, bio je izuzetno angažiran, a to najbolje znamo mi unutar Islamske zajednice. Svi značajniji projekti, ako smo željeli da uspiju, onda su se oni povjeravali profesoru Karčiću - kazao je Hasanović.


Dao velik doprinos

Podsjetivši da je Karčić dao veliki doprinos u vođenju službenog glasila Islamske zajednice "Glasnik", kao i u reorganizaciji Rijaseta, vođenju Sabora Islamske zajednice, Hasanović je rekao da je profesor Karčić svojim radom i djelom mnogo zadužio i Islamsku zajednicu i cijelu akademsku zajednicu.

Dugogodišnja saradnica profesora Karčića na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ehlimana Memišević je istakla da je tokom proteklih 17 godina kontinuirano pratila njegov rad i njegov doprinos afirmaciji intelektualnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u inostranstvu i bosanskog razumijevanja islama u svijetu, kao i njegovu društvenu angažiranost u objašnjavanju i razjašnjavanju sadašnjosti i prošlosti u Bosni i Hercegovini.

- On je, prije svega, obrazovan kao pravnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a kasnije je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu magistrirao i doktorirao, i tokom cjelokupnog njegovog rada će se svjedočiti integrativni pristup. On je uvijek govorio o svjetovnoj pravnoj misli i islamskoj pravnoj misli, o svjetovnim pravnim kulturama i religijskim pravnim kulturama i kontinuirano je radio na afirmaciji i jednog i drugog - kazala je Memišević.

Naglasivši da su djela profesora Karčića prevođena na brojne svjetske jezike, uključujući arapski, turski, njemački i engleski, Memišević je kazala da će upravo ta važna djela svjedočiti o doprinosu kojeg je dao.

- Nadam se da će njegova djela, kao i pouka o dostojanstvu, istrajnosti, otporu i borbi za ispravno, koje vječno traje, nadahnuti mnoge generacije studenata, kolega i opće publike koja će čitati njegova djela - zaključila je Memišević.

Članovima porodice, kolegama, studentima, prijateljima i štovaocima Karčićevog djela obratili su se Zinka Grbo, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Zdravko Lučić, šef Katedre za pravnu historiju i komparativno pravo.


Vrhunske osobine

Grbo i Lučić su govorili o vrhunskim osobinama profesora Karčića kao čovjeka i kolege te o važnosti njegovog djela i bogate intelektualne baštine koju je ostavio u naslijeđe.

Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Titule magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985. i 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u postosmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik "Glasnika" i dugogodišnji kolumnista IIN "Preporod". Godine 2018. zajedno s Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne Nagrade za životno djelo, koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se "Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941", "Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma", "The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times", "Studije o šerijatskom pravu i institucijama", "Metodi istraživanja u islamskim naukama", "Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku", "The Other European Muslims: A Bosnian Experience".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.