POTVRĐENO ZA AVAZ

UIO dao negativno mišljenje za izmjene Zakona o akcizama i o PDV-u

UIO predviđa da bi izmjena Zakona o akcizama UIO prihoda bili smanjeni za 265 miliona KM, a Zakona o PDV-u oko 136 miliona KM

Negativno mišljenje za izmjene Zakona. Avaz

Piše: A. Čengić

23.3.2022

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dala je negativno mišljenje na predložene izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u, potvrđeno je za portal "Avaza".

Iz dokukenta koji je u posjedu "Avaza", a koje je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH, vidi se da UIO BiH smatra da usvajanje tih zakona nije prihvatljivo sa stanovišta osiguranja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti BiH.

Što se tiče izmjena Zakona o akcizama UIO predviđa smanjenje prihoda od približno 265 miliona KM.

- Ukoliko suspenzija naplate akciza bude imala za rezultat i smanjenje maloprodajnih cijena naftnih derivata, a što je cilj koji se želi postići, tada će doći i do smanjenja prihoda od PDV-a u visini 17 posto  na umanjenje osnovice za PDV koje je reguliralo izostankom akcize u cjelini proizvoda. To praktično znači da bi, ukoliko bi smanjenje maloprodajne cijene naftnih derivata bilo jednako smanjenju akciza na naftne derivate, prihod od PDV-a bi se smanjio za približno 45 miliona KM - navode u UIO BiH.


Mišljenje na predložene izmjene Zakona o akcizama. Avaz

Kada je riječ o izmjenama Zakona o PDV-u kojim se predviđa diferencirana stopa PDV-a od 5,17 i 22 posto, a o kojem bi trebali sutra raspravljati delegati Doma naroda Parlamenta BiH, UIO u svom mišljenju navodi da predložene izmjene nisu u skladu sa Direktivom Evropske unije.

Predloženim izmjenama Zakona o PDV-u predlaže se niža stopa od pet posto na osnovne životne namirnice, šećera, brašna, lijekova, soli, ulja i jestivih ulja ...

- Uvođenje diferenciranih stopa PDV-a neće značajno pomoći potrošačima sa nižim prihodima, a s druge strane gubitak prihoda po budžete svih nivoa je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV-a država izgubiti značajan dio prihoda - navedeno je u mišljenju UIO.

Mišljenje UIO na predložene izmjene Zakona o PDV-u. Avaz

Također, navedeno je da je potrebno značajno vrijeme da bi se donijeli podzakonski akti kojim bi se jasno definirali proizvodi koji će biti oporezovani različitim stopama, a zatim i novi obrazac PDV prijave.

Kada je riječ o gubitku prihoda po osnovu PDV-a u slučaju smanjenja stope na 5 posto, u analizi UIO navodi se da bi pad prihoda samo po osnovu mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera, brašna, lijekova, soli, ulja i jestivih ulja bio oko 136 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.