NJEMAČKI PREDSJEDNIK

Štajnmajer pisao Komšiću: Njemačka se nedvosmisleno zalaže za evropsku perspektivu BiH

Polarizacija društva po etničkim linijama nanosi štetu budućnosti Vaše zemlje. Bosna i Hercegovina može da se pouzda u podršku koju će Njemačka pružati provedbi ozbiljnih reformi, poručio je Štajnmajer

Frank Valter Štajnmajer i Željko Komšić. Avaz

E. Ć.

23.3.2022

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) prije tri mjeseca je uputio pismo članu Predsjedništva BiHJ Željku Komšiću.

U pismu je između ostalog naveo da polarizacija društva po etničkim linijama šteti budućnosti Bosne i Hercegovine, a istakao je da je BiH za Njemačku blizak partner s kojim sarađuj u duhu uzajamnog povjerenja, te da o tome svjedoče mnogobrojni i raznovrsni odnosi u oblasti politike, privrede i kulture.

Štajnmajer je u pismu Komšiću poručio da se Njemačka nedvosmisleno zalaže za evropsku pespektivu BiH, kao i to da će u budućnosti pružati podršku u provedi reformi koje su neophodne za put ka Evropskoj uniji.

- Zato je potrebno da politički akteri na lokalu budu svjesni svoje odgovornosti u interesu građana. Polarizacija društva po etničkim linijama nanosi štetu budućnosti Vaše zemlje. Bosna i Hercegovina može da se pouzda u podršku koju će Njemačka pružati provedbi ozbiljnih reformi, prije svega u oblasti vladavine prava i borbe protiv organiziranog kriminala - poručio je Štajnmajer.

Telegram upućen Komšiću. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.