MINISTAR U VLADI FBIH

Čampara: Ministri SBB-a i ja smo podržali amandman da se pomogne Općoj bolnici, a SDA i HDZ nisu

Tražio sam da to promijenimo, da to bude četiri ili pet miliona. Obzirom da je Klinički centar u Sarajevu dobio 30 miliona, a u Mostar 60 miliona, rekao je Čampara

Čampara: Je li moguće da Opća bolnica vrijedi 15 puta manje od KCUS-a. Screenshot / Avaz

A. Č.

24.3.2022

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici raspravljala je o raspodjeli pomoći zdravstvenim ustanovama.

Vlada je prošlog mjeseca utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, na osnovu kojeg će se u naredne tri godine bolnicama izdvojiti 225 miliona maraka, danas je raspravljano o amandmanu da se Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, koja je nepravedno izostavljena iz finansiranja, izdvoji 5.000.000 KM.

Kako nam je rekao ministar unutrašnjih poslova, Aljoša Čampara (NiP) on je tražio da se umjesto predloženih dva miliona za Opću bolnicu, iznos poveća na barem 4 ili 5 miliona KM.

Faksimil amandmana. Screenshot

- Oni su povukli zakon koji su prvobitno stavili. Novi zakon ide s amandmanom i Opća je bolnica uvrštena, ali samo sa dva miliona. Tražio sam da to promijenimo, da to bude četiri ili pet miliona. Obzirom da je Klinički centar u Sarajevu dobio 30 miliona, a u Mostar 60 miliona. Kada uzmete kriterije, broj zaposlenih, broj kreveta, broj pacijenata, broj operacija i tako dalje, je li moguće da Opća bolnica u odnosu na Klinički centar u Sarajevu vrijedi 15 puta manje, a u odnosu na mostarsku bolnicu 30 puta manje. Ministri SBB-a i ja smo podržali taj amandman, ali SDA i HDZ nisu - rekao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.